MILOSRDNI BOG

"Nego, ljubite svoje neprijatelje, činite dobro i pozajmljujte, a da ništa ne očekujte natrag! Tako će vaša plaća biti velika, i bit ćete sinovi Previšnjega, jer je on dobar prema nezahvalnima i zlima. Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš" (Lk 6,35-36).
Kroz čitavu Bibliju odzvanja snažna tema: "Ta Jahve, Bog tvoj, Bog je milosrdan" (Pnz 4,31). Ta tema milosrđa (uviđavnosti, suosjećanja, opraštanja) sama je bit Staroga zavjeta. Čitamo to iznova i iznova u Ponovljenom zakonu, Ljetopisima, Nehemiji i Psalmima: "Gospodin, tvoj Bog, milostiv je i milosrdan." Isto tako, istu tu temu milosrđa vidimo u svakom Evanđelju i kroz čitav Novi zavjet.
ŽRTVA VELIKE VRIJEDNOSTI
Kad je Bog gledao dolje na izbijanje pokvarenosti na zemlji, nije se okrenuo od svoga stvorenja. Nije digao ruke od ovoga grešnog, bezbožnog, požudom prožetog svijeta, a Pismo nam govori nešto i o tome što ga je milosrđe za ovaj grešan svijet stajalo. Poslao je svoga vlastitog Sina među nas i tada je u svojoj samilosti i milosrđu Otac prinio Sina kao žrtvu, polažući na Krista bezakonja svih nas.
Sjetite se visoke cijene milosrđa koju je Isus platio. Visina takve cijene jednostavno se ne može biti izračunati. Nitko ne može izmjeriti Kristovu bol kad je uzeo na sebe grijehe svijeta.