PRELAZAK - Gary Wilkerson

Kako godine prolaze, mnogi iskreni kršćani počnu skretati u svojoj vjeri – možda zbog dubokog razočarana u nekom ranijem iskustvu. Da bi u vjeri načinili korak naprijed moraju "prijeći" preko tog razočaranja, uzdajući se u Boga na nov način.

Možda se uzdate u Boga za blagoslov za vašu obitelj ili djecu. Ili mu vjerujete za određenu službu da će se ispuniti u vašem životu. Možda tražite Boga za oslobođenje od robovanja nekoj navici ili se želite osloboditi neke unutarnje borbe koja vas zadržava da se ne uzdate u njega.

Neki od nas trebaju otvorena čuda, nadnaravne intervencije u našem životu ili u životu jednoga od naših najbližih. Ukratko, Bog nas je sve pozvao da prijeđemo. Kad je Izrael došao do rijeke Jordana, Bog nije želio da itko od njegova naroda ostane iza.

Svaki iskusni kršćanin će vam reći da nikada niste više podvrgnuti strahu, tjeskobi, sumnji i neizvjesnosti kao kad ste u položaju da prijeđete svoj Jordan. Zašto? Jer ste na rubu da dođete u posjed zemlje za koju vas je Bog pozvao da je nastanite. To je vrijeme kad se neprijatelj – i naše tijelo – počnu odupirati.

Život je uvijek jednostavniji na ovoj strani Jordana jer je udoban; od nas se ništa ne traži. Ali kad nas Bog potakne na pokret, iznenada nam stvari koje su nam jednom stvarale udobnost postaju neudobne. Nepokretne su, trule, čak slične smrti. Ako ustrajemo ostati na našem udobnom mjestu, riskiramo izgubiti svoju viziju i žar za život u Bogu.

Jošua nije bio imun na to iskušenje. Kad ga je Bog pozvao na akciju, evo prve upute koju mu je dao: "Budi odvažan i hrabar" (Jš 1,6). Bog mu je to rekao triput u četiri retka, jer je znao da to treba čuti.

Da bismo činili ono na što nas je Gospodin pozvao, svi moramo skupiti snagu da idemo dalje. Moramo se ohrabriti. Za neke je to hrabrost da ostave ono što im daje lažan osjećaj udobnosti. Ako ste pritisnuti, uznemireni ili ojađeni u duhu, tražite Gospodina da vam pokaže zašto. Ako vas traži da nešto ostavite, to može biti vaš prvi korak naprijed u vjeri.