ZAŠTO VAS JE BOG IZBAVIO U PROŠLOSTI?

David je zapisao: "U nevolji zazvah Jahvu i Bogu svome zavapih. Iz svog Hrama zov mi začu, i vapaj moj mu do ušiju doprije … On pruži s neba ruku i mene prihvati, iz silnih voda on me izbavi. Od protivnika moćnog mene oslobodi, od dušmana mojih jačih od mene. Navališe na me u dan zlosretni, ali me Jahve zaštiti, na polje prostrano izvede me, spasi me, jer sam mu mio" (Ps 18,7.17-20).

Dragi sveti, budite sigurni da ako ste u nevolji, to je jer ste Bogu mili. "Gospodin kara onoga koga ljubi" (Heb 12,6). Vaše nevolje znak su njegove ljubavi.

Isto tako, morate upamtiti da će proći sve kroz što prolazite. Nedavno sam pročitao odlomak u jednom od svojih dnevnika koji sam zapisao dok sam prolazio kroz veliku kušnju. Svi tromjesečni unosi završavali su istom frazom: "O Bože, kad će završiti ova noćna mora?" Zatim su se konačno preko čitave stranice pojavile riječi zapisane velikim slovima: "GOTOVO JE – IZBAVIO JE!"

Iskreno mogu reći da sam više naučio u svojim nevoljama nego ikada u dobrim vremenima. Prosperitet nas ne uči, nevolja da. Humanist Albert Schweitzer rekao je: "Sreća je dobro zdravlje i loša memorija." Ne, sreća je sjetiti se svih putova kroz koje nas je Bog proveo.

Pitam vas ponovno kako odgovarate na svoje nevolje? Tratite li ih postajući sumnjičavac i prigovaratelj? Ili izgrađujete svoju vjeru znajući da vaš Bog izbavlja?

Samo je jedan način da podnesete svoje sadašnje nevolje: sjetite se da ste mili svome nebeskom Ocu. On ima plan koji se ostvaruje, veliko ulaganje u vas. "Onaj koji je počeo dobro djelo među vama dovršit će ga do Dana Krista Isusa" (Fil 1,6). Vaš vas Otac priprema da budete veteran duhovnog vojevanja, primjer vjere i pouzdanja ovoj generaciji.