SJETITE SE ŠTO JE BOG UČINIO

Skloni smo zaboraviti sve dobro što je Bog za nas učinio. Kad se suočimo s novim izazovima, često se ne sjetimo svoga izbavljenja u starima.

Kad je David stajao pred Golijatom, prisjetio se svojih starih pobjeda da bi izgradio svoju vjeru. On nabraja: "Ali David odgovori Šaulu: 'Tvoj je sluga čuvao ovce svome ocu, pa kad bi došao lav ili medvjed te uhvatio ovcu iz stada, ja bih potrčao za njim, udario ga i istrgao mu ovcu iz ralja. A ako bi se on digao na me, uhvatio bih ga za grivu i udarao ga dok ga ne bih ubio. I lava je i medvjeda tvoj sluga ubio, pa će i taj neobrezani Filistejac proći kao jedan od njih, jer je izazivao bojne čete Boga živoga" (1 Sam 17,34-36).

Mojsije je podsjetio Izraela na sva njihova prošla izbavljenja, a onda ih je upozorio: "Zato pazi i dobro se čuvaj da ne zaboraviš događaje što si ih svojim očima vidio; neka ti ne iščeznu iz srca ni jednoga dana tvoga života; naprotiv, pouči o njima svoje sinove i sinove svojih sinova" (Pnz 4,9).

Biblija kaže o Izraelu: "Saveza s Bogom ne održaše … Zaboraviše na djela njegova, na čudesa koja im pokaza" (Ps 78,10-11). Poput Izraelaca, i mi imamo jednaku sklonost kad se suočimo s novom kušnjom ili nevoljom te kažemo: "O Bože, ovo je sad previše za mene!" Ali Bog odgovara: "Jednostavno pogledaj unatrag i sjeti se mene!"

Ako je potrebno, pišite dnevnik da se podsjetite na velika Božja izbavljenja u svom životu. Navečer prije odlaska u krevet ukratko zapišite nekoliko opaski. Učinite što god je potrebno da se podsjećate na sve što je Bog za vas učinio, sve boli kroz koje ste prošli i sva izbavljenja koja je donio. Zatim, kad se pojavi sljedeća nevolja, otvorite svoju bilježnicu i recite đavlu: "Ovaj put nećeš me prevariti. Moj me Bog izbavio ranije i on će to ponovno učiniti."