KRISTOVA ZARUČNICA

Psalam 45 nudi nam divnu sliku Krista i njegove zaručnice. Veliko vjenčanje je blizu i pisac se "prelijeva" ushićenjem i uzbuđenjem: "Iz srca mi naviru riječi divne …" (Ps 45,2).

Psalmist se jedva može suzdržati! Opisuje nešto što vidi okom uma – neopisivu ceremoniju, s sjajnim i veličanstvenim Zaručnikom te predivnom zaručnicom odjevenom u zlato!

1981. godine čitav svijet bio je omamljen kraljevskim vjenčanjem u Engleskoj. Milijuni širom svijeta prilijepili su se uz televizore kad su se princeza Diana i princ Charles vjenčali. Bilo je to jedno od najglamuroznijih i najslavnijih vjenčanja u modernoj povijesti.

Komentatori televizijskih mreža opisivali su svaki detalj njihove procesije. Vijesti su pokazivale Charlesov kraljevski život – njegove polo utakmice, dužnosti kao princa, nasljeđe kao budućeg kralja Engleske, prijestolje, bogatstvo, palaču.

Komentatori su opisivali i probrane detalje oko princeze Diane. Slika je bila nevjerojatna: frizura, kraljevska odjeća, svita, cipele, nakit, prsten, cvijeće, kraljevska kočija. I za vrijeme ceremonije vjenčanja dok je ovaj par stajao kod oltara, komentator je šapćući u mikrofon govorio detalje: "Nije li divna? Pogledajte njezinu haljinu, cipele, cvijeće!"

Bilo je to tako romantično da je oduzimalo dah – princ i princeza sjedinjeni u svetom braku "dok ih smrt ne rastavi". Ljudi širom svijeta plakali su od tog prizora. Ali doživjeli smo da vidimo i kako se ovaj brak raspada; bio je to jedan od najprljavijih i najružnijih prekida braka na licu zemlje!

U drugu ruku, brak opisan u Psalmu 45 sjedinjenje je daleko slavnije i veličanstvenije. I on je pun romantike, ljepote, veličanstva – ali to je brak koji nikada neće završiti. On je za vječnu slavu! Ovaj psalam je o Isusu i njegovoj zaručnici. Zaručnik je naš kralj, Gospodin Isus Krist, a zaručnica je njegova Crkva – vjernici koji su se pripremili za njegov dolazak, koji s velikim iščekivanjem čeznu za njih i čija su srca bez ljage i mane.