UĐITE U ARKU

John Owen, veliki puritanski pisac, rekao je sljedeću poruku svojoj zajednici 9. travnja 1680. godine:

"Znate da sam vas mnoge godine, bez izuzetka, neprestano upozoravao na dolazeća nemirna vremena i, uzimajući u obzir grijehe koji će to prouzročiti … rekao vam da će sud započeti u domu Božjem, da je Bog izgleda otvrdnuo naša srca na njegov strah … i da nitko ne zna kakve će snage biti njegov gnjev. U svim tim stvarima unaprijed sam vam govorio o pogibeljnim, mučnim i nemirnim vremenima … Sad je sve to pred vratima i dolazi na nas."

Bog je doista poslao svoje strašne sudove na to društvo. John Owen živio je da vapi nad Londonom koji je prolazio kroz svoj gorući holokaust.

Međutim, prije nego se i jedna od tih nesreća dogodila, Owen je vjerno vapio sa svoje propovjedaonice: "Pokazat ću vam kako se trebamo ponašati u takvim i pod takvim uznemirujućim nesrećama koje dolaze na nas i mogu nam doći čak do grla."

Ljubljeni, živimo upravo u vrijeme kao što je bilo Owenovo. U vremena kao što su ova, samo je jedan odgovor na dolazeću oluju: "Pravednik će živjeti od vjere."

Owen je sa suzama opominjao svoj narod: "Nabavite si arku; pripremite si arku da spasite sebe i svoje obitelji." Zatim je dodao: "Arka je Isus Krist. Nema drugog puta, nema druge arke – jer Izaija, prorok, rekao je za našega Gospodina: 'Čovjek (Krist) bit će kao zavjetrina, utočište od nevremena, kao u sušnoj zemlji potoci, kao sjena velike stijene u žednoj pustari.' To je naša arka! Blagoslovljeni su oni koji se uzdaju jedino u njega … Ne znam za drugo utočište i za drugo izbavljenje u kušnjama i nevoljama koje dolaze na zemlju, nego vjerujem da je Krist naš jedini zaklon."

Vidimo opasnosti na svim stranama, uključujući đavla i njegova poglavarstva koji žele utopiti našu vjeru u sumnjama. Ali imamo ognjenu zaštitu anđela koji nas okružuju i Boga koji je pod prisegom da će nas provesti kroz svaku katastrofu s kojom se suočimo.

Dakle, dopustite da vas pitam: Želite li se suočiti s dolazećom olujom s mirnim pouzdanjem i mirom uma? Onda danas umrite svim svojim vlastitim putovima i sredstvima kojima ste mislili spasiti sebe i potpuno predajte svoj život na čuvanje Božjoj skrbi. On je vaš dobar Pastir i on će vas vjerno provesti kroz sve.

Čvrsto uprite svoj pogled u Isusa. On je naša jedina nada.