OSJEĆATE LI U POSLJEDNJE VRIJEME DA SE PREDAJETE?

Pisali su mi brojni pastiri iznoseći svoju brigu za svoju pastvu koja se jednostavno predaje. "Dobri, iskreni kršćani tako su svladani krivnjom i osudom da su očajni. Kad ne mogu živjeti prema svojim vlastitim očekivanjima te padnu natrag u grijeh, odlučuju se predati …"

Sve veći broj kršćana nalazi se na prijelomnoj točki. Malo je kršćana koji bi se usudili igrati s mislima da će dići ruke od svoje ljubavi za Isusa, ali u očajanju dižu ruke u vezi sa sobom samima.

Danas neki pastiri neprestano propovijedaju samo pozitivne poruke. Kad ih slušate, svaki kršćanin prima čuda, svatko odmah, trenutačno prima odgovore na molitvu, svatko se osjeća dobro, živi dobro i sav svijet je blistav i ružičast. Volim čuti takvo propovijedanje, jer uistinu želim sve te dobre i zdrave stvari za narod Božji. Ali nije tako za velik broj vrlo iskrenih kršćana.

Nije čudo da naši mladi ljudi poraženi dižu ruke. Oni ne mogu živjeti prema toj slici koju je stvorila religija o bezbrižnom, bogatom i uspješnom kršćaninu uvijek pozitivnog razmišljanja. Njihov svijet nije tako idealan; oni žive s bolima, krizama iz sata u sat, obiteljskim problemima.

Pavao je govorio o nevolji: "…nevolja što nas zadesi … opteretila nas je preko svake mjere – iznad naše snage – tako da smo izgubili nadu u život" (2 Kor 1,8).

Pozitivno razmišljanje neće učiniti da ti problemi odu niti će "priznavanje" da ti problemi zapravo ne postoje išta promijeniti. Što je lijek? Dvije su činjenice koje su mi donijele veliku utjehu i pomoć.

• Bog me ljubi. On je dobar Otac koji nas jedino želi podići iz naše slabosti.
• Ono što mu najviše ugađa moja je vjera. On želi da se pouzdajem u njega.