NEUZDRMNA VJERA

"Prema tome, ne gubite svoga pouzdanja! Njemu pripada velika nagrada" (Heb 10,35).  Ako ste kršćanin, u žestokom ste ratu. Zapravo, u smrtnoj ste borbi za svoju vjeru. Sotona je odlučio slomiti i uništiti vjeru svih Božjih izabranika. A što je vaša vjera jača, veći će biti njegov napad protiv nje.
Vidite, neuzdrmana vjera u Gospodina baca pakao u bijes. Ništa nije u položaju veće prijetnje sotoninu kraljevstvu od kršćanina koji ima neuzdrmanu vjeru. Zašto? Jer se po vjeri i sili koju ona oslobađa sotonino kraljevstvo pokorava. Po vjeri se rađa pravednost i gasi demonska vatra; postižu se Božja obećanja i zatvaraju lavlja usta.
Apostol Petar je došao pod žestok napad protiv svoje vjere. Njegovo pouzdanje u Isusa tako je razbjesnilo pakao da je sotona tražio dopuštenje da ga prorešeta kako bi vidio hoće li ostati stajati. "Šimune, Šimune, pazi, sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše. Tako i ti, kad se jedanput vratiš k meni, učvrsti svoju braću" (Lk 22,31-32).
Bog nam je dao snažno oružje protiv sotoninih napada na našu vjeru. Ne trebamo pokušavati sve odgonetnuti. Naprotiv, trebamo uprti naše oči na "veliki oblak svjedoka" već u slavi, koji su uspjeli doći do cilja svojom netaknutom vjerom (Heb 12,1).
Kakva slika! Ovaj redak prikazuje vojsku pobjedonosnih svetih iz svakoga razdoblja vremena koji nas budno promatraju poput mnoštva s tribina. Oni nose krune pravednosti i mašu palminim granama dok nas bodre u našoj trci: "Trči s pouzdanjem! Mi smo se borili do smrti i nismo pali. Bog nas je sačuvao i naša je vjera odoljela. Istina je djelotvorna: pobijedili smo! Mi smo pobjednici. Tako, ustrajte! Možete pobijediti i u teškim vremenima."