NAGRAĐENI SVJETLOM

Kad hodate s Gospodinom, bit ćete nagrađeni svjetlom, vodstvom, razborom, otkrivenjem – određenom spoznajom! Kako iz dana u dan umirete svijetu, svjetlo postaje jasnije. Na putu ste prema suncu. Zaharija je prorokovao kako je Krist došao da osvijetli one koji prebivaju u tami … da upravi naše korake (vidi Lk 1,79).

Jeste li pod čarolijom neke vrste tame ili kolebanja? "Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život" (Iv 8,12). "Koji u me vjeruje ne ostaje u tami" (Iv 12,46). "On nas istrgnu iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo svoga ljubljenog Sina" (Kol 1,13).

Možda tvrdite da ljubite Isusa, ali vaš život dokazuje da ste još uvijek u tami – zbunjeni, smeteni, u magli! Kad doista ljubite Isusa, družeći se s njim, on pali svjetlo. U njegovoj nazočnosti nema nikakve tame.

Najgora moguća tama čovječanstva nije u srcima komunističkih vođa koji mrze Boga ili ateista koji mrze Krista. Naprotiv, najužasnija tama je ona koja zasljepljuje takozvane kršćane koji odbijaju hodati u svjetlu.

Isus je upozorio: "Zato pazi da svjetlo u tebi nije tama" (Lk 11,35). Farizejima je rekao da sud pada na one koji iskrivljuju ili odbijaju svjetlo: "'Ja sam došao na ovaj svijet da ispunim odredbu: da vide koji ne vide, da oslijepe koji vide!' To čuše neki farizeji … te ga upitaše: 'Zar smo i mi slijepi?' Isus im odgovori: '… Ali sad vi velite: 'Vidimo.' Tako vaš grijeh ostaje'" (Iv 9,39-41).

Poput farizeja, neki kršćani misle da "znaju", da su u svjetlu. I kažu da vide ili da vide jednako ili čak bolje od pastora ili bilo koga drugog! Trebali bi pogledati u svoj život i dom, u svu muku i zbunjenost u svome srcu, te priznati: "Gospodine, ne vidim! Pokaži mi! Jesam li slijep?"

Ako se ne otvorimo za istinsko, čisto svjetlo, naše rasuđivanje može biti samo lažno svjetlo. Vratite se na hodanje s njim i on će vam razotkriti svu tamu te obnoviti svoje čisto svjetlo.