HODANJE S BOGOM

"Vjerom je Henok prenesen tako da nije vidio smrti; i više se ne nađe, jer ga Bog bijaše prenio. Prije, naime, nego bijaše prenesen, primi svjedočanstvo da je ugodio Bogu. A bez vjere nemoguće mu je ugoditi, jer onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji ga traže" (Heb 11,5-6).

Izvorni hebrejski za "hodanje" ukazuje da je Henok išao gore-dolje, u i van, tamo-amo, neprestano razgovarajući s Bogom i rastući. Henokov otac Jered živio je 962 godine, a njegov sin Metušalah 969 godina. Ali Henok je živio 365 godina – ili "godinu" godina! 365 dana svake godine za svih svojih godina hodao je rukom u ruci s Gospodinom. Gospodin je bio sam njegov život!

Henok je naučio hodati s Bogom usred pokvarena društva, no on je bio jedan običan čovjek. "Rodilo mu se još sinova i kćeri" (Post 5,22) i bio je uključen u svakidašnji život sa svojom ženom, djecom, obvezama i istim bremenima koja i mi nosimo. On je hodao s Bogom dok je podizao svoju obitelj i brinuo se za njih.

Oni koji hodaju s Bogom preneseni su iz sotonina dosega, iz njegova kraljevstva tame u Kristovo kraljevstvo svjetla. "On nas istrgnu iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo svoga ljubljenog Sina" (Kol 1,13). Mi smo premješteni iz đavolje zamke u samo Isusovo srce. Grčka riječ za "prenijeti" ovdje nagovještava da Krist osobno dolazi i iznosi nas iz đavolje sile te nas postavlja na nebesima. Ali Bog premješta samo one koji hodaju blisko s njim kao Henok. Oni koji su držani u sotonskom ropstvu ne mogu biti uzeti gore i biti izbavljeni od tame. Niste stvarno spašeni dok niste čvrsto postavili svoje srce na hodanje s Bogom. Možete tvrditi da ste spašeni i da ga ljubite; možete govoriti svijetu da pripadate njemu; možete čak moliti, plakati i čitati njegovu Riječ, ali ako ne hodate svakoga dana s njim, nikada nećete biti promijenjeni. Padat ćete dublje i dublje u ropstvo.