NAGRADA NJEGOVE NAZOČNOSTI

Bog je posegnuo s neba i prenio Henoka u odgovoru na njegovu vjeru. Henok više nije mogao podnijeti ostati s ove strane vela – morao je vidjeti Gospodina! Molio je vjerujući da će Bog odgovoriti na njegov vapaj da bude u njegovoj stvarnoj nazočnosti. Bio je tako "izvan" svega ovdje na zemlji da je rekao Bogu: "Dođi! Ovdje za mene više nema ništa."

Sjetite se kako kršćani trate ono što oni nazivaju "vjera". Njihova vjera sva je usredotočena na njih same – njihove potrebe, njihove želje, njihove planove. Često i dobivaju što žele, ali to ih čini još jadnijima. Gdje su Henoki koji troše svoju vjeru vjerujući da će biti prenijeti iz đavolje tame u ruke Božjega dragog Sina?

Henok nije imao Biblije, ni pjesmarice, ni učitelja, ni nazočnosti Duha Svetog u sebi, ni razderanog vela s pristupom u Svetinju nad svetinjama. Ali poznavao je Boga! Bez opomene ili poticaja proroka, bez primjera drugih, Henok je svojim srcem odlučio slijediti Gospodina. Zašto je to tako teško danas sa svom pomoći, osvjedočenjem, proročkim upozorenjima, pozivima Duha Svetog? Nije li nam za ukor da se Henok izdigao iznad svoga pokvarenog vremena i hodao s Bogom usprkos tako maloj pomoći? Danas su mnogi koji ne mogu hodati s njim u pobjedi usprkos svoj pomoći koju im je Bog dao!

Henok je vjerovao da Bog nagrađuje one koji ga marljivo traže! "Onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji ga traže" (Heb 11,6). Kako znamo da je Henok vjerovao da Bog nagrađuje? Jer to je jedina vjera koja ugađa Bogu, a znamo da je Henok ugodio Bogu!

Bog nagrađuje; on je Bog koji dobro plaća za vjernost. Kako Gospodin nagrađuje one koji ga traže? Moje iskustvo je da kad hodam s Isusom rukom u ruci, silno ga ljubeći, nagrade izbijaju na svim stranama. Sve što činim ili imam je blagoslovljeno: moja žena, djeca, prijatelji, služba. U toj struji Kristov život dolazi poput silne rijeke. Da, svi mi imamo kušnje i nevolje. Ali kroz sve to on nas nagrađuje očitovanjem svoje nazočnosti.