SNAŽNA RUKA BOŽJA

Iako neki kršćani znaju da im je oprošteno i da su sigurni, nedostaje im osjećaj snage protiv tijela. Nisu došli u spoznaju "potpunog izbavljenja" od svoje zle naravi. Kršćanine, svojom krvi on nas štiti, a zatim svojom snažnom rukom lomi snagu grijeha u nama. Griješ još uvijek prebiva, ali ne vlada!

"Izbavljen iz ropstva snagom njegove ruke!" Kakva nevjerojatno ohrabrujuća riječ u ove dane razbijenih iluzija i nadljudskih napora da se bude slobodan od sile grijeha! Ali tako nevoljko priznajemo djelo ruke Božje! Protivno je našem ponosu, našem osjećaju pravde, našoj teologiji, prihvatiti istinu da naše izbavljenje od vlasti grijeha dolazi od neke druge sile, a ne vaše vlastite. Ali pogledajmo u naš primjer: Izrael je izlazio naoružan, ali sve su bitke bile Gospodnje. "Jahve ne daje pobjedu mačem ni kopljem, jer je Jahve gospodar bitke" (1 Sam 17,47). U Izlasku je zabilježeno: "Izraelci su otišli uzdignute pesnice" (Izl 14,8) i zapjevali pjesme Bogu kad su sa sigurnošću prešli Crveno more.

Izrael je krvlju bio zaštićen od božanskog suda, ali ih je Bog uzdignutom pesnicom izbavio od sile tijela. Iskusili su zaštitu i radovali se u njoj, ali sad im je trebala sila! Sila da jednom za svagda unište starog neprijatelja i sila da se naoružaju protiv svih novih neprijatelja koji će doći. Ta sila je u silnoj podignutoj ruci Gospodnjoj.

Primili smo velika i dragocjena obećanja koja nadvisuju ona koja je primio Izrael. Bog je obećao da će nas izbaviti od svakog zla i postaviti u Kristu Isusu na nebesima, slobodne od vlasti grijeha.

Ali prije toga moramo naučiti mrziti grijeh; nikako ne pristajući na njega i nikako ne ulazeći u kompromis. Miluj svoj grijeh, igraj se s njim, pusti ga da ostane, odbij ga uništiti – i jednoga dana on će postati najbolnija stvar u tvom životu.

Ne moli za pobjedu nad grijesima tijela dok nisi počeo gajiti mržnju prema njima. Bog ne želi imati ništa s našim isprikama i popuštanjem. Jeste li zarobljeni tajnim grijehom koji izaziva nemir i patnju, i fizičku i duhovnu? Mrzite li ga strastveno? Osjećate li Božji sveti gnjev protiv toga?

Dok ne bude tako, pobjeda neće doći.