VAŠA BITKA JE GOSPODNJA (vidi 2 Ljet 20,15)

Razlog zašto pišem ovo jest da vas podsjetim da bitka s kojom se suočavate nije vaša, nego Božja. Ako ste njegovo dijete, možete biti sigurni da će sotona "bjesnjeti na vas".

 

U 2 Ljetopisima 20 veliko je mnoštvo došlo protiv naroda Božjeg. Kralj Jošafat i njegov narod svojim su srcem odlučili tražiti Gospodina i postiti. Kralj je zavapio Bogu u molitvi koju je većina nas povremeno molila na našem duhovnom putovanju: "U nas nema sile prema tome velikom mnoštvu koje dolazi na nas, niti mi znamo što da radimo, nego su nam oči uprte u te" (2 Ljet 20,12). "Siđe Jahvin duh usred zbora … On reče: 'Ne bojte se i ne plašite se … jer ovo nije vaš rat, nego Božji" (2 Ljet 20,14-15).

 

Izaija je svim sotonskim silama dao ovo upozorenje: "Koga si grdio, hulio? Na koga si glasno vikao …? Na Sveca Izraelova" (Iz 37,23).

 

Bog je rekao svome narodu Izraelu, a kaže i nama danas: "Ova bitka nije protiv vas. To je sotonski bijes protiv mene Gospodina koji stanujem u vama." Bog je rekao sotoni: "Znam kad se dižeš i kad sjedaš, kad izlaziš i kad se vraćaš … bjesnio si na me" (Iz 37,28).

 

Pitam vas, gdje je vaša borba? U vašem braku? Na poslu i radnom mjestu? U vašim financijama? Zdravlju? Postaje li ta bitka svakim danom sve žešća? Ako imate srce za Isusa i želju biti s njim, suočavat ćete se s bijesom pakla. Ali to nije vaša bitka.

 

Ako tako odaberete, svoju bitku možete brzo okončati jednostavno izlazeći iz bitke i predajući se svome strahu i sumnjama. Sotona neće uznemiravati one koji dižu ruke od svoga pouzdanja u Gospodina.

 

Da, bitka je Gospodnja, ali i mi imamo dio u njoj – a to je da se pouzdajemo i vjerujemo njegovim obećanjima u lice beznadnosti i onome što se čini nemogućim. "Zašto kažeš, Jakove, i ti, Izraele, govoreći: 'Moj put sakriven je Jahvi, Bogu mom izmiče moja pravica?'" (Iz 40,27).

 

Vjera zahtijeva da predam sve svoje probleme – sve svoje kritične situacije, strahove, tjeskobe – u ruke Gospodnje. Kad učinim sve što mogu i znam da je moja bitka iznad moje moći, moram je predati u njegove ruke.

 

Naš Gospodin zna bijes sotone i mi moramo doista vjerovati da će on djelovati. On će nas provesti kroz vodu i vatru i natjerati u bijeg sve duhovne neprijatelje. Evo Riječi Božje u vezi s onim što će učiniti: "Jer bjesnio si na me i jer obijest tvoja do ušiju mi dođe, prsten ću ti provući kroz nozdrve, uzde staviti u žvale i vratit ću te putem kojim si došao" (Iz 37,29).

 

Budete li se čvrsto držali svoje vjere – pouzdajući se u njega, počivajući na njegovim obećanjima i odupirući se svim lažima sotone koje dolaze u vaš um – onda očekujte da će Bog doći svojim Duhom u vašu situaciju i donijeti očekivani kraj vašoj određenoj bitki. On će pokrenuti nebo i zemlju da vas izbavi i stvori put. Put izlaza je pouzdanje, pouzdanje, pouzdanje! "On ratove prekida" (Ps 46,10).