ZADOBIVANJE KONTROLE

Oni koji zanemaruju Gospodina ubrzo gube kontrolu kad dolazi đavao i preuzima stvar. Takva osoba ima razorenu sliku o samoj sebi. Njezini osjećaji i misli ne mogu biti zauzdani, a jezik joj ide i radi pod silom gorčine i ljutnje.

Kad bismo se samo zaljubili u Isusa – hodali i razgovarali s njim – ubrzo bi nam on otkrio da sotona nema vlasti nad nama. Brzo bismo mu dopustili da nas on kontrolira. Tada bismo mi gonili demone, tjerali đavla, u bijeg tjerali tisuće, dizali se u vjeri protiv svakog straha, svake laži, svega što dolazi na nas iz pakla. "Ova će čudesa pratiti one koji budu vjerovali: pomoću mog imena izgonit će zle duhove; govorit će novim jezicima; zmije će uzimati rukama; ako popiju što smrtonosno, neće im nauditi; na bolesnike stavljat će ruke, i oni će ozdravljati" (Mk 16,17-18).

Pavao daje upozorenje "ženicama" koje ne žele odbaciti požudu: "… oni koji se uvlače u kuće i za se pridobivaju ženice što su pune grijeha, koje vode svakovrsne strasti" (2 Tim 3,6). Žene koje ne žele platiti cijenu i hodati s Isusom, koje ne žele uzeti svetu opomenu, priznati svoje grijehe i pokajati se, ići će za učiteljem koji moli nad njima – a onda ih pljačka! I, vjerujte mi, ti "koji se uvlače u kuće" uvijek su s nama. Oni imaju oči koje žude za ženama i daju im obećanja, govoreći: "Dođi na naše sastanke – steći ćeš slobodu!" Ne, nećete! Završit ćete kao zarobljenica, dvaput vezana, a ti muškarci ići će ravno u vaš novčanik!

Ali možete steći kontrolu. Možete se vratiti na revno, vjerno, blisko hodanje s Isusom. Umjesto da tražite samo svoju vlastitu utjehu, pokušajte utješiti Isusa: "Ruganje mi slomilo srce i klonuh; čekao sam da se tko sažali nada mnom, ali ga ne bi; i da me tko utješi, ali ga ne nađoh" (Ps 69,21).