KAKO POBIJEDITI ISKUŠENJE

Sila da podnesemo i da se ne predamo iskušenju ne dolazi od toga što smo naše umove nakljukali redcima Pisma, dali prisege i obećanja, provodili sate u molitvi i postu ili se čak predali nekoj velikoj duhovnoj stvari. Sve te stvari su za pohvalu za normalan kršćanski rast, ali u njima ne leži naša pobjeda.

Jednostavna tajna kako da podnesemo bilo koje iskušenje leži u tome da slomimo strah od sotonske sile! Strah je jedina sila nad čovjekom koju ima sotona. Bog nam ne daje duh straha. To je jedino od sotone! Ali čovjek se boji đavla. Plaši se demona. Boji se neuspjeha. Boji se da se njegovi apetiti i navike ne mogu promijeniti. Boji se da će njegove unutarnje želje eruptirati i nadzirati mu život. Boji se da je jedan od tisuću koji je drukčiji, pun požude i izvan mogućnosti pomoći.

Čovjek se boji da neće moći ostaviti svoj grijeh. Sotoni pripisuje silu koju nema. Čovjek viče: "Ovisnik sam i ne mogu prestati! Kao začaran sam od sile đavolje. Đavao me tjera da to činim!"

Strah ima muku. Dokle god se bojite đavla, ne možete slomiti silu nijednog iskušenja. Sotona uspijeva na strahu te kršćani koji se boje đavla imaju malo ili nimalo snage da se odupru.

Sve to je temeljno na laži! Laž je da sotona ima snagu slomiti kršćane pod pritiskom. Uopće ne! Isus je došao da uništi svu silu đavolsku nad krvlju opranom djecom Božjom. Često sam se pitao zašto Bog dopušta duhovnim ljudima da budu tako kušani. Zašto Bog ne ukloni svaku kušnju umjesto da "daje sretan ishod, da je možemo podnijeti" (1 Kor 10,13)? Odgovor je jednostavan. Jednom kad naučite koliko je sotona slab, jednom kad naučite da vas on ne može natjerati ni na što, jednom kad naučite da Bog ima svu silu da vas sačuva od pada, od tada nadalje moći ćete sve "podnijeti" što sotona baci u vas. I moći ćete proći kroz sve to bez straha da ćete pasti!

Nismo izbavljeni od iskušenja, već od straha od đavla da će nas navesti da mu podlegnemo. Kušani ćemo biti dok ne dođemo do mjesta "počinka" u našoj vjeri. Taj počinak je nepokolebljivo pouzdanje da je Bog porazio sotonu, da sotona nema prava na nas i da ćemo izaći iz kušnje poput zlata kušanog u vatri.