NEPRIJATELJEVE LAŽI

U vrijeme testiranja i kušnje, dolazi nam sotona donoseći laži: "Sad si opkoljen i nemaš izlaza. I veće sluge od tebe digle su ruke u situacijama koje nisu bile gore od tvojih. Sad je tvoje vrijeme da padneš. Gubitnik si, inače ne bi kroz ovo prolazio. S tobom nešto nije u redu i Bog je jako nezadovoljan."

Usred kušnje, Ezekija je priznao svoju bespomoćnost. Kralj je shvatio da nema snage zaustaviti glasove koji su bjesnjeli na njega, glasove obeshrabrenja, prijetnji i laži. Znao je da sam sebe ne može izbaviti iz te bitke te je tražio pomoć od Gospodina. Bog je odgovorio šaljući mu proroka Izaiju s ovom porukom: "Gospodin je čuo tvoj vapaj. Reci sad sotoni na svojim vratima: 'Ti si onaj tko će pasti. Vratit ćeš se istim putem kojim si i došao ovamo.'"

Od ovoga neprijateljeva trika Ezekija je gotovo pao. Činjenica je, ako se ne dignemo protiv sotoninih laži, ako se u svojim razdobljima kriza ne okrenemo k vjeri i molitvi i ako ne crpimo snagu iz Božjih obećanja o izbavljenju, đavao će uništavati našu kolebljivu vjeru i pojačati svoje napade.

Ezekija je svoju hrabrost stekao iz riječi koju je primio te je mogao vrlo jasno i glasno reći Sanheribu: "Đavolji kralju, nisi ti hulio mene nego samog Boga. Gospodin će me izbaviti. A s obzirom da si hulio njega, suočit ćeš se s njegovim gnjevom."

Biblija nam govori da je Bog iste te noći nadnaravno izbavio Ezekiju i Judu: "Te iste noći iziđe Anđeo Jahvin i pobi u asirskom taboru stotinu osamdeset i pet tisuća ljudi. Ujutro, kad je valjalo ustati, gle, bijahu ondje sve sami mrtvaci" (2 Kr 19,35).

Danas vjernici ne stoje samo na obećanju nego i na prolivenoj krvi Isusa Krista. U toj krvi imamo pobjedu nad svakim grijehom, iskušenjem i bitkom s kojima se ikada suočimo. Možda ste nedavno primili pismo od đavla. Pitam vas, vjerujete li da Bog unaprijed zna i predviđa svaku vašu kušnju? Svaki vaš glupi korak? Svaku vašu sumnju i strah? Ako je tako, pred sobom imate primjer Davida koji je molio: "Ovaj je siromah vapio i Gospodin ga je izbavio." Hoćete li i vi to učiniti?