KOLIKO JE VAŽNO OPRAŠTATI NEPRIJATELJIMA I BLAGOSLIVLJATI IH?

Pavao piše: "...podajte mjesto gnjevu" (Rim 12,19). On govori: "Pretrpite nepravdu. Odložite je i idite dalje. Živite u Duhu." Međutim, ako odbijemo oprostiti bol koja nam je nanijeta, morat ćemo se suočiti s ovim posljedicama:

  1. Biti ćemo krivlji nego čovjek koji nam je nanio bol.
  2. Božja milost i milosrđe prema nama bit će zatvoreni. A kad stvari u našem životu počnu ići krivo, nećemo ih razumjeti jer smo u neposlušnosti.
  3. Srdžba našeg progonitelja nastavit će nam otimati mir. On će postati pobjednik uspijevajući nam zadavati neprekidnu bol.
  4. S obzirom da sotona uspijeva u tjeranju nas u misli osvete, bit će u stanju odvesti nas u smrtonosnije grijehe. Izvršit ćemo daleko gore prijestupe od tih.

Pisac Izreka savjetuje: "Um čovjeka usteže od srdžbe, a čast mu je oprostiti krivicu" (Izr 19,11). Drugim riječima, ne smijemo ništa činiti dok nam se bijes ne slegne. Dok smo još ljuti, ne smijemo nikada donositi odluke ili slijediti misao za bilo kakvu akciju.

Našem nebeskom Ocu donosimo čast kad god previdimo boli i oprostimo grijehe koji su nam bili učinjeni. To u nama izgrađuje karakter. Kad oprostimo kao što Bog oprašta, on nas uvodi u otkrivenje naklonosti i blagoslova koje nikada nismo upoznali.

Isus nam zapovijeda da ljubimo one koji su se načinili našim neprijateljima, radeći ove tri stvari:

1. moramo ih blagoslivljati,
2. moramo im činiti dobro,
3. moramo moliti za njih.

U Mateju 5,44 Isus kaže: "Ljubite svoje neprijatelje, blagoslivljajte one koji vas psuju, radite dobro onima koji vas mrze i molite se za one koji vas namjerno iskorištavaju i progone."