KORNELIJE JE SPASIO SVOJ DOM

"U Cezareji bio neki čovjek imenom Kornelije, stotnik u takozvanoj Italskoj četi. Bio je pobožni priznavalac pravoga Boga sa svim domom svojim. Židovskom je narodu iskazivao mnoga dobročinstva i molio se Bogu bez prestanka" (Dj 10,1-2).

Kornelijev život dokazuje da Bog traži potpunu pobožnost i poslušnost te molitvu bez prestanka. Pogledajte kako je ovaj pobožan čovjek Božji spasio svoj dom i čuda koja je izvršila njegova pobožnost.

Kornelije je bio tako odlučan da će on i njegov dom doći u puninu Božju da je zapravo zanemario jelo da bi tražio Boga. U odnosu na njegovu duboku duhovnu glad i čežnju za Bogom, hrana je bila na drugom mjestu. Dani posta, bez odgovarajuće gladi i žeđi za Bogom, ne postižu ništa; zapravo, bolje je jesti nego postiti u nastojanju da se postigne blagoslov s neba. Ali glad za Bogom oduzima čovjeku koji ima srce koje traga za njim želju za hranom.

Ovaj čovjek Kornelije trebao bi nas sve posramiti. On nije imao traka s učenjem; nije imao čak ni učitelja. On nije bio židovski prozelit, nego jednostavno čovjek očajnički željan Boga. Ono što je naučio došlo je na težak način – bez seminara, konvencija, knjiga kako-u-tri-koraka-do-Boga. U sebi još nije imao ni Duha Svetoga koji bi ga poticao da moli i traži lice Božje. No on je uvijek postio i molio.

Njegov molitveni život učinio ga je dobročiniteljem. Bog još nije odgovorio na njegovu molitvu za njegov vlastiti dom, no on je velikodušno davao svima u potrebi. Nije se bavio samo svojom potrebom da bi mu to oduzelo sve njegovo vrijeme, pozornost i novac.

Molitelj uvijek zadobiva Božju pozornost i molitelj čuje kad Bog govori. Tako je to bilo od početka.

Svoj dom možete spasiti na isti način kao Kornelije. U jednom danu, s jednim veličanstvenim čudom, njegov je čitav dom bio spašen i ispunjen Duhom Svetim. U jednom danu njegov se dom preobrazio iz duhovnog sljepila u čudesno svjetlo i život. Sve zato što je ovaj čovjek čvrsto odlučio spasiti svoj dom. Neka nam Bog pomogne da postanemo ozbiljni u vezi s molitvom za našu izgubljenu obitelj i prijatelje.