U VRIJEME POTREBE

Pogledajmo jedno od najsnažnijih obećanja u čitavoj Riječi Božjoj:


"Bog nam je utočište i snaga, pomoć lako dostupna u nevoljama. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more... Nek bregovi dršću od žestine njihove ... Rijeka i rukavci njezini vesele Grad Božji, presveti šator Višnjega. Bog je sred njega, poljuljat se neće, od rane zore Bog mu pomaže. Ma bješnjeli puci, rušila se carstva, kad glas njegov zagrmi, zemlja se rastopi: s nama je Jahve nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev ... on ratove prekida" (Ps 46,2-8.10).


Kako čudesna riječ! Iznova i iznova, desetinama puta, čitao sam ovaj odlomak i još sam uvijek njime svladan. Riječ Božja ovdje je za nas tako snažna, tako nepokolebljiva! On nam govori: "Nikada se više ne morate bojati. Nije važno ako je čitav svijet u previranjima. Zemlja se može tresti, oceani bučiti, planine rušiti u more. Sve može biti u potpunom kaosu, sve oko vas u potpunoj pomutnji.


Ali zbog moje Riječi, imat ćete mir poput rijeke. Dok će svi narodi bjesnjeti, snažna struja radosti dotjecat će mom narodu i ispuniti njihova srca veseljem."


Upravo sada čitav je svijet u strahu. Narodi drhte nad terorizmom znajući da nijedno područje nije imuno na njegove prijetnje. Osobni problemi i trpljenja se gomilaju. Međutim, usred svega toga, Psalam 46 odjekuje narodu Božjem širom svijeta: "Ja sam među vama. Ja sam s vama u svemu tome. Moj narod neće biti uništen ni uzdrman. Ja ću mojoj Crkvi biti lako dostupna pomoć."


Bog zna da se svi suočavamo s dubokim potrebama; svi se mi susrećemo s previranjima, kušnjama, razdobljima zbunjenosti, zbog kojih nam drhti duša. Njegova poruka u Psalmu 46 upravo je za nas za takva vremena. On govori da ako se predamo strahu i ostanemo oboreni te puni očaja, živimo apsolutno protivno njegovoj stvarnost u našim životima.


Od životne je važnosti shvatiti što nam Gospodin govori u tom psalmu. Naš Bog nam je na raspolaganju sve vrijeme, danju i noću. On nam je neprestano s desne strane voljan govoriti nam i voditi nas. A to nam je omogućio dajući nam svoga Duha Svetog da boravi u nama. Biblija nam govori da je sam Krist u nama, a mi u njemu.