IMAJ VJERU U BOŽJU VJERNOST

Vjera počinje kad se potpuno prepustimo Božjoj skrbi, ali naša vjera mora biti aktivna, ne pasivna.

Moramo imati potpuno povjerenje da Bog može i hoće učiniti nemoguće. Isus je rekao: "Bogu je sve moguće" (Mt 19,26). "Bogu ništa nije nemoguće" (Lk 1,37). Ukratko, vjera kaže: "Bog je dovoljan!"

Gospodin je stvarao Abrama čovjekom vjere odvodeći ga u nemoguću situaciju. On je htio čuti svoga slugu kako kaže: "Oče, ti si me doveo ovamo i ti znaš najbolje. Ja ću, dakle, mirno stajati i vjerovati ti da činiš nemoguće. Svoj ću život staviti u tvoje ruke, potpuno se pouzdajući da nećeš dopustiti da ja ili obitelji gladujemo. Znam da ćemo biti sačuvani jer si obećao da ću imati potomka!"

Naša vjera nije s namjerom da nas izvede iz teškog položaja ili da promijeni naše bolno stanje. Naprotiv, ona je s namjerom da nam otkrije Božju vjernost usred naše strašne situacije. Bog povremeno mijenja naše mučne prilike, ali češće ne – jer želi promijeniti nas!

Mi se jednostavno ne možemo u potpunosti pouzdati u Božju silu dok je ne iskusimo usred naše krize. To je bio slučaj s trojicom hebrejskih mladića. Oni su vidjeli Krista tek kad su bili u užarenoj peći. I Daniel je iskusio Božju silu i milost kad je bio bačen u lavovsku jamu. Da su iznenada bili istrgnuti iz svojih situacija, nikada ne bi upoznali potpunu milost Božje čudotvorne sile. I Gospodin ne bi bio uzveličan pred bezbožnima.

Mi mislimo da smo svjedoci velikih čuda kad Bog završava naše oluje i krize. Ali u takva vremena vrlo lako promašimo lekciju vjere – lekciju koja kaže da će nam Bog ostati vjeran kroz naša teška vremena. On nas po vjeri želi podići iznad naših kušnji, tako da možemo reći: "Moj Bog može učiniti nemoguće. On je izbavitelj i on će me kroz sve provesti."

Kad je Abram silazio u Egipat, u biti je govorio Bogu: "Gospodine, tu ću uspjeti." Pretpostavljao je da je pogriješio, da je čuo pogrešan glas – i da sam mora ispraviti stvari. Tu je Abram napustio put vjere. Skupio je svoje potomstvo i rekao: "Ne znam gdje sam podbacio, ali ovdje ne možemo uspjeti. Idemo u Egipat."

Dobra vijest je da nas naši neuspjesi često vode da razvijemo jaku vjeru. Ipak, suočavamo se s posljedica kad god ostavljamo put vjere i radimo u tijelu.