ODRŽAVANJE NAZOČNOSTI BOŽJE

Bog je spojio jedan uvjet s njegovom nazočnošću u našim životima i on se nalazi u 2 Ljetopisima 15. U ranijem poglavlju, kralj Asa vodio je judejsku vojsku u veliku pobjedu nad etiopskom vojskom od milijun ljudi. Međutim, svjedočio je da je upravo nazočnost Božja rastjerala neprijatelja.

"Asa zavapi k Jahvi, Bogu svome: 'O, Jahve, tebi je ništa pomoći silnome ili nejakome! Pomozi nam, o Jahve, Bože naš, jer se na te oslanjamo i u tvoje smo ime izišli na ovo mnoštvo …' Jahve razbi Etiopljane prede Asom" (2 Ljet 14,10-11).

Kad su se Asa i njegova vojska trijumfalno vratili u Jeruzalem, prorok imena Azarja sreo ih je na gradskim vratima s ovom porukom od Boga: "Čujte me, Asa … Jahve je s vama, jer ste vi s njime; i ako ga budete tražili, naći ćete ga; ako li ga ostavite, i on će ostaviti vas. Dugo su Izraelci bili bez pravoga Boga … Kad su se u nevolji obratili Jahvi, Bogu Izraelovu, i stali ga tražiti, našli su ga" (2 Ljet 15,2-4).

Tu je tajna kako steći i održati nazočnost Božju u svom životu. Gospodin je vrlo izravno, bez da je išta zadržao, podsjetio Asu: "Asa, nikada nemoj zaboraviti kako si stekao ovu pobjedu. Kad si bio u nevolji, tražio si me svim svojim srcem i ja sam poslao svoju nazočnost k tebi. Bila je to moja nazočnost koja je natjerala tvoje neprijatelje u bijeg!"

Sad je Azarja rekao Asi: "Sjećaš li se kakvo je bilo ovo kraljevstvo prije nego si ti došao na vlast? Sve je bilo u neredu, bez zakona, bez vodstva, bez pravog učenja. Svatko je sebi bio zakon, čineći kako je htio!"

To nije neka zamršena teologija. Svatko može imati nazočnost Gospodnju, bude li ga jednostavno to tražio.

"… naći ćete (Jahvu)" (2 Ljet 15,2). Hebrejska riječi za naći ovdje je matsa, što znači: "Njegova nazočnost izlazi da omogući, da blagoslovi." Ukratko, ovaj nam redak govori: "Tražite Gospodina svim svojim srcem i on će doći k vama svojom nazočnošću. Doista, njegova nazočnost bit će moćna snaga koja će izbijati iz vašeg života!"