BLAGOSLOVI NJEGOVE NAZOČNOSTI

Razmotrite ove starozavjetne primjere blagoslova koje je nazočnost Božja donijela životima njegovih sljedbenika:

  • Božja nazočnost bila je tako očita u Abrahamovu životu da su čak i pogani oko njega prepoznali razliku između svojih i njegova života: "Abimelek … reče Abrahamu: 'Bog je s tobom u svemu što radiš" (Post 21,22). Ovaj poganski kralj je rekao: "Abrahame, s tobom je nešto drukčije. Bog te vodi, čuva i blagoslivlja kamo god ideš!"
  • Bog je obećao Jošui da nikakav neprijatelj neće moći odoljeti pred njim kad je njegova nazočnost s njim: "Nitko neće odoljeti pred tobom u sve dane tvog života; ja ću biti s tobom kao što sam bio s Mojsijem, i nikada te neću napustiti niti ću te ostaviti. Budi odvažan i hrabar" (Jš 1,5-6). Kad je Duh Božji nazočan s nama, možemo biti jaki i odvažni i nikakav neprijatelj ne može nam nauditi!
  • Bog je rekao Gideonu: "Jahve s tobom, hrabri junače … Idi s tom snagom u sebi, i izbavit ćeš Izraela" (Suci 6,12-14). Izraz "s tom snagom u sebi" u ovom retku odnosi se na 12. redak koji glasi: "Jahve s tobom!" Vidite li što Bog govori? "Gideone, u tebi je tako moćna snaga da može spasiti Izraela. A ta snaga je moja nazočnost!" Pismo otkriva Gideona kao kukavicu; zašto ga je onda Bog nazvao "hrabrim junakom"? Jer je htio dokazati Gideonu što jedna obična osoba može učiniti kad je Gospodnja nazočnost s njom!
  • Bog je upozorio Jeremiju da će se cijela nacija okrenuti protiv njega i odbaciti njegova proročanstva. Međutim, obećao je: "Borit će se protiv tebe, al' te neće nadvladati jer sam ja s tobom, da te spasim i izbavim" (Jer 15,20). Bog je govorio: "Nije važno ako se i cijela nacija okrene protiv tebe, Jeremija. Sve što je važno jest da je moja nazočnost s tobom. Budi uvjeren da sam ja s tobom!"
  • Bog je rekao Izaiji posebno obećanje koje daje onima koje ljubi: "Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj! Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće. Jer ja sam Jahve, Bog tvoj … ja te ljubim … Ne boj se, jer ja sam s tobom" (Iz 43,1-5). Govorio je: "Ako moja nazočnost boravi u tebi, možeš proći kroz bilo kakvu bujicu ili vatru i preživjet ćeš. I nećeš samo preživjeti. Bit ćeš blagoslovljen i primit ćeš naklonost kroz sve to, jer je moja nazočnost s tobom!"