ČOVJEK BEZGRANIČNE VJERE

Dobar muž i otac te podjetinjio djed. Bio je prijatelj odbačenih i povrijeđenih. Neustrašiv svjedok Kristove spasonosne sile. Strastveni glas za Boga njegovoj Crkvi. Brižan skrbnik udovica, siročadi i siromaha. Duhovni otac generacije za generacijom – od siromašnih do moćnih, od odraslih do tinejdžera, od najbližih do stranaca iz svakog područja života.

Ova obilježja tek započinju definirati život Davida Wilkersona. Preko šest desetljeća vjerno je služio Gospodinu u službi osnivajući i vodeći druge službe koje su sa svakim desetljećem rasle i širom svijeta. Iza svega toga bila je nepokolebljiva vjera u Božju ljubav za svako ljudsko biće i njegova neumoljiva želja da ih dosegne.

"Brat Dave", kao što je volio da ga nazivaju, bio je doslovce poznat milijunima zbog svoje bezgranične vjere. On je vjerovao da Bog može promijeniti živote članova bandi i preobraziti najočajnije ovisnike o drogi, što je Gospodin i činio. On je vjerovao da se u srcu Times Squarea u gradu New Yorku može lansirati dinamična crkva – i Bog je to ostvario. On je vjerovao da može biti čovjek koji voli svoju ženu i djecu – i on je to činio.

David Ray Wilkerson rodio se 19. svibnja 1931. godine u Hammondu u Indiani, u lozi odanih pentekostnih propovjednika. Nakon što je bio ordiniran u Assemblies of God, oženio je ljubav svog života, Gwendolyn Carosso, koja je služila uz njega 57 godina.

Od samog početka brat Dave je primjenjivao kreativan, inovativni duh u službi. Ali propovijedao je iz vlastite patnje i boli vjerujući da Bog radi kroz naše slabosti. Znao je da Bog posramljuje mudrost ovoga svijeta da bi otkrio sebe i tu istinu iznova i iznova dokazivale su službe koje je brat Dave osnovao.
1958. godine otputovao je iz male crkve u Phillipsburgu u Pennsylvaniji da bi dosegao članove bande na suđenju u gradu New Yorku. "Nikada nije bio u New Yorku i definitivno nikada nije sreo nijednog člana bande ili ovisnika o drogi", kaže njegov brat Don Wilkerson. "Jednostavno je došao onamo sa svojom prostodušnošću ili naivnošću, kako god to želite nazvati, i mijenjao je živote ljudi."

Kao što je prijatelj brata Davea, McCandlish Phillips, izvjestitelj New York Timesa, napisao: "Njegova metoda bila je savršeni primjer jednostavnosti, izravnosti i krajnjeg nemudrovanja; on je jednostavno išao na ulicu, miješao se s djecom i razgovarao s njima licem u lice, često citirajući Bibliju – i to je funkcioniralo."

Iz tog smionog koraka rodila se služba Teen Challenge, rehabilitacijski program za ovisnike o drogi i alkoholu, usredotočen na Krista. Ova služba postala je poznata kroz knjigu Na život i smrt koja se prodala u više od 50 milijuna primjeraka i prevedena je na 30 jezika. Ova služba narasla je na više od 1000 centara u Sjedinjenim Državama i u 80 drugih država.

Zatim je Gospodin potakao brata Davea da započne sa svojom evangelizacijskom službom – Youth Crusades – za mladež. Čitava jedna generacija primila je nadahnuće da se njihovi životi vrlo važni Bogu. Brat Dave imao je i vrlo plodnu službu pisanja; njegove knjige pokrenule su generacije čitalaca prema životu svetosti u Kristu. Desetine knjiga koje je napisao ispunjene su snažnom oštroumnošću, jasnoćom i osvjedočenjem. On sam živio je životom sličnim Kristu, o čemu je i pisao, govoreći neprestano o svojoj vlastitoj slabosti i Kristovoj vjernosti prema njemu.

Poput njegova imenjaka Davida iz biblijskih vremena, izvršavao je Božje naume u svojoj generaciji. Propovijedao je s nekompromisnom strašću i beskrajnim milosrđem.

On nije bio čovjek fanfara, povlađivanja i ceremonija. Odbijao je pozive da se susretne sa svjetskim vođama, ali dao bi sve što je imao da pomogne jadnom siročiću ili udovici u nevolji.

Njegovo posljednje poslanje na zemlji bilo je da bude zaštitnik najsiromašnijih među siromašnima – da podupire gladnu djecu, udovice i siročad u Sjedinjenim Državama i siromašnim zemljama, te da im pomaže. Služba koju je osnovao da to čini – Please Pass the Bread (Molim, dodaj kruh) – svakodnevno služi tisućama djece kroz 56 centara u 8 država.

On je dobro trčao svoju trku, a kad ju je završio, njegov Gospodin pozvao ga je kući. David Wilkerson dotakao je živote mnogih milijuna, a od Boga nadahnuta djela koja je osnovao sad ga nadživljuju. Utjecaj njegova života je neizmjerljiv – ne samo kroz njegovo propovijedanje, pisanje i osnivanje službi koje su mijenjale svijet, već i kroz njegovu ljubav, odanost, strast i sposobnost da raspiri našu vjeru za veća djela.

Njegov sin Gary daje ovu riječ svima koji su poznavali i voljeli njegova oca: "Znam da kad bi vas moj otac danas mogao svojim riječima ohrabriti, pozvao bi vas da sve svoje date Isusu, da duboko ljubite Boga i potrošite se za potrebe drugih."

Njegova posljednja razaslana poruka pod naslovom "Kad podbace sva sredstva", odgovarajuća je riječ na odlasku svim životima koje je dotakao: "Ljubljeni, Bog nikada nije propustio djelovati; on uvijek djeluje u dobroti i ljubavi. Kad sva sredstva podbace, njegova ljubav pobjeđuje. Čvrsto se držite svoje vjere. Čvrsto stojte na njegovoj Riječi. Nema druge nade u ovom svijetu."

Njegova smrt duboki je osobni gubitak za mnoge. Ali radujemo se znajući da je živio život do sve punine, u potpunoj odanosti Bogu i s iskonskom ljubavlju za Isusa.

Iza njega ostali su žena Gwen Wilkerson; kći Debi Jonker, njezin muž Roger te sinovi Brent i Matthew sa ženom Christinom i djecom Evom i Grantom; kći Bonnie Hayslip, njezin muž Roger te sinovi David i Brandon sa ženom Christinom; sin Gary Wilkerson, njegova žena Kelly te djeca Ashley, Elliot, Evan i Annie; sin Greg Wilkerson, njegova žena Teresa te djeca Alyssa i Ryan; braća Don Wilkerson i Jerry Wilkerson te sestra Ruth Harris. Njegovi unuci nosili su njegov lijes.