NEUSTRAŠIV ZA BOGA by Jim Cymbala

"David je postajao sve silniji, jer je Jahve nad vojskama bio s njim" (1 Ljet 11,9).

Silni ratnici iz Prvih ljetopisa 11 pomogli su Davidu osvojiti novi glavni grad za njegovo kraljevstvo, govori nam priča od 4-9 retka. Moderna nacija Izrael održavala je veliku proslavu tri tisućitog rođendana tog grada, Jeruzalema, kao središta židovskog života.

Nije to bilo lako postići. Jebusejci koji su živjeli u Jeruzalemu jasno su rekli Davidu: "Ni govora. Ovo je tvrd, utvrđen grad i nećeš ući u njega." Zapravo, 2 Samuelova 5,6 navodi njihovu uvredu: "Slijepci će te i kljasti odbiti!"

Tako je to sa svakim pokušajem da se nešto značajno učini za Boga. To nikada nije jednostavno. Kad god nas Bog potakne da uspostavimo njegovo kraljevstvo na novom mjestu, neprijatelj će nam se pouzdano rugati. Đavao nas uvijek nastoji uvjeriti da smo ovaj put previše zgrabili i da ćemo ubrzo biti poniženi.

Ali David i njegovi ratnici su ustrajali. Nisu imali namjeru vratiti se. Zapravo, David je dao jednu neobičnu ponudu: "Tko prvi porazi Jebusejce, bit će vrhovni vojvoda i knez" (1 Ljet 11,6). To je značilo biti prvi protiv dobro naoružanih vojnika smještenih na vrhu debelih zidina, koji su samo čekali izbaciti strijele i kamenje. Međutim, Davidov mlad nećak Joab iskoristio je priliku da izvrši ovo junačko djelo. Prvi je upao u grad i tako je u godinama koje su slijedile bio Davidov vrhovni vojvoda.

Danas mi tako ne odabiremo vođe u crkvi, zar ne? Mi to činimo životopisom, starošću, imidžom, obrazovanjem i s pet-šest drugih ljudskih kriterija. Suprotno tome, David je tražio hrabrost i neustrašivost u stvarnom svijetu borbe.

Ako smo dovoljno hrabri da uđemo u duhovni napad, da budemo silni muškarci i žene molitve i vjere, nema ograničenja što Bog može izvršiti kroz nas.
 

__________

Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.