ISUS UŽIVA U BLAGOSLIVLJANJU SVOGA NARODA

Mnogi kršćani misle da Bog uživa jedino kad nas kažnjava i ispravlja. Nije tako! Biblija nam govori da on ne nalazi zadovoljstva kad nas disciplinira. Naprotiv, Isus kaže: "Ne boj se, stado malo, jer je odlučio vaš Otac da vam dadne Kraljevstvo" (Lk 12,32). On nas uvjerava: "Dat ću vam sve što vam je potrebno, jer moje srce sklono je blagoslivljati vas!"

Nigdje u Bibliji ne nalazimo da je Isus nekoga prokleo (jedino što je prokleo bilo je smokvino stablo). Nijedan propovjednik, apostol, prorok ili pastir nije u povijesti više ljude blagoslivljao od Isusa. Kamo god se okrenuo, izricao je blagoslov.

Pogledajte Propovijed na gori u Mateju 5. Rekao je: "Blagoslovljeni siromasi u duhu. Blagoslovljeni koji tuguju. Blagoslovljeni krotki. Blagoslovljeni gladni i žedni pravednosti. Blagoslovljeni milosrdni, mirotvorci, progonjeni, klevetani." Kamo god se okretao, izricao je: "Blagoslovljeni … blagoslovljeni … blagoslovljeni!"

Uzimao je djecu u krilo i blagoslivljao ih. Blagoslivljao je one koji su pozivali na gozbu siromahe, sakate, hrome i slijepe.

Duboko mi je ganulo srce da su Isusove posljednje riječi prije nego što napustio učenike bile riječi blagoslova. Luka kaže: "Tada im prosvijetli razum da razumiju Pisma" (Lk 24,45) i zatim "… ih blagoslovi" (Lk 24,50).

U toj točki možda ćete pomisliti: "Mogu razumjeti da Gospodin blagoslivlja djecu, nove obraćenike pa čak i kršćane u siromašnim zemljama kojima je potrebno čudo samo da bi dobili hranu. Mogu vidjeti da blagoslivlja zatvorene vjernike u stranim zemljama, čudotvorno im dajući slavna otkrivenja o sebi. Ali mene? Mislim da ja nikada ne živim u onom stupnju svjetla koje sam primio i ne osjećam se dostojan njegovih blagoslova."

Ljubljeni, nadam se da ste dosad već shvatili da nikada nećete biti dostojni Božjih blagoslova. Nitko ne zaslužuje njegove blagoslove. Naprotiv, on nam dolazi – strogo u svom milosrđu i milosti – i obasipa nas duhovnim blagoslovima iznad našega shvaćanja.