TKO JE SMISLIO OVAJ PLAN ZA PREŽIVLJAVANJE?

"Upućena je (Iliji) riječ Jahvina ovako: 'Idi odavde i kreni na istok, i sakrij se na potoku Keritu, koji je nasuprot Jordanu" (1 Kr 17,2-3).

Dok je Ilija pred sobom gledao dolazeću krizu, stvari su mu vjerojatno izgledale apsolutno beznadne. Ali Bog je na pameti imao specifičan plan preživljavanja za svoga vjernog slugu. Uputio je proroka: "Idi na istok prema rijeci Jordan, tamo ćeš naći Kerit, mali potok. Iz tog potoka možeš dobiti svu potrebnu vodu za piće. A kao dodatak tome, ja sam sredio da ti svakodnevno moji kuriri gavrani dostavljaju hranu."

Kako bi itko, u milijun godina, mogao smisliti takav plan za preživljavanje? Kako bi Ilija ikada mogao zamisliti da će biti poslan na skriven potok da nađe vodu za piće kad nigdje u zemlji nije bilo ništa drugo osim suše? Kako bi ikada mogao pomisliti da će mu dnevni obrok kruha donositi grabežljivice koje pojedu sve u što zarinu svoj kljun?

Kasnije su stvari za Iliju postale teške jer je i potok na kraju presušio. Ali ponovno se pojavio Bog dajući proroku drugu svježu riječ vodstva. Rekao je: "Ustani, idi u Sarfatu Sidonsku i ondje ostani. Evo, ondje sam zapovjedio jednoj udovici da te hrani" (1 Kr 1,9). I ponovno moram pitati – kako bi itko ikada mogao pomisliti da bi jedna siromašna udovica usred depresije mogla danima, tjednima, a na kraju i mjesecima hraniti jednog čovjeka? Ali činjenica je da Bog koristi najprezrenije i najbeznačajnije stvari ovoga svijeta za svoju slavu. I rekao je Iliji: "Odeš li k njoj i činiš što ti kažem, preživjet ćeš. Slušaj me, obrati pozornost na moje vodstvo i preživjet ćeš!"

Očigledno je: Bog – naš savjetnik i stručnjak za preživljavanje – ima detaljan plan za svako svoje pojedino dijete da mu pomogne suočiti se s najgorim vremenima!