SVRHA SVJETLA NIJE DA BUDE SKRIVENO

Isus nam kaže: "Vi ste svjetlo svijetu" (Mt 5,14). Njegova izjava ovdje govori daleko više od vršenja službe. Ona odlazi dalje od učenja, propovijedanja ili dijeljenja letaka. Krist nam vrlo jasno kaže: "Vi ste svjetlo." Zapravo govori: "Vi niste samo odraz svjetla. I niste samo provodnik svjetla. Vi ste samo svjetlo. A jačina vaše svjetlosti ovisi o jačini vašeg hodanja sa mnom."

Vidite li što Gospodin ovdje misli? Svijet prepoznaje one koji blisko hodaju s njim. Vaši susjedi ili suradnici možda ne znaju za vaše svakodnevno zajedništvo s Kristom, vašu vjeru u njega, vašu krajnju ovisnost o njemu. Ali vide svjetlo koje sja iz vas zbog vašega života koji imate s njim. I sve dok ništa ne sprečava taj život, vaše svjetlo nastavit će sjati u mraku.

"Vi ste svjetlo svijetu. Nije moguće sakriti grad koji leži na gori" (Mt 5,14). Isus govori: "Izložio sam vas pred svijetom. Ljudi vas gledaju jer sam vas ja učinio prizorom. Vi ste svjetlo koje ne smije biti skriveno."

Tko su, dakle, svjetla postavljena na gori? I gdje ih vidimo? Obično se ne nalaze u središtu pozornosti. Nisu među samoživima, nisu među onima koji promiču sami sebe i žive da budu prepoznati na ovom svijetu. Niti su među onima u crkvi koji su važni samo sebi samima pretvarajući se da su sveti, ali ogovaraju, mrmljaju i prigovaraju.

Tijekom godina, vidio sam mnoge vjernike koji se prave pobožnima, ali su u stvari duhovno lijeni. Drugima govore o svojim neuspjesima i slabostima misleći da ih to čini poniznima. Ali brzi su osuditi druge. Oni ne posjeduju istinski, darežljiv duh dobroga sluge, poput Kristova duha. Naprotiv, "svjetlo" koje imaju zapravo je mrak. Isus govori: "Postane li tamom svjetlost koja je u tebi, kolika li će biti tama?" (Mt 6,23). Gdje nema Kristovog života, tamo ne može biti svjetla za druge.

"Vaša svjetlost neka tako zasja pred ljudima da vide vaša djela ljubavi te slave vašeg Oca nebeskog" (Mt 5,16). Razlog zašto trebamo dopustiti da naše svjetlo zasja svijetu jest da Bog može primiti slavu.