"PREDUSRETNUTA LJUBAV"

"Ti ga predusrete blagoslovima sretnim, na glavu mu krunu stavi od suhoga zlata" (Ps 21,4). Na prvi pogled, ovaj Davidov redak malo je zbunjujući. Riječ "predusresti" obično je povezana s preprekom, ne s blagoslovom. Moderni prijevod bi ovdje bio: "Gospodin je prepriječio Davida blagoslovima dobrote."

Međutim, biblijska riječ za "predusresti" daje potpuno drukčije značenje. Ona znači "preduhitriti, prethoditi, predvidjeti i unaprijed ispuniti, platiti dug prije roka plaćanja". Nadalje, gotovo u svakom slučaju, ona se odnosi na neko zadovoljstvo.

Izaija nam daje kratak uvid u ovu vrstu zadovoljstva. Ono dolazi od Boga koji predviđa potrebu i ispunjava je prije vremena. "Prije nego me zazovu, ja ću im se odazvati; još će govoriti, a ja ću ih već uslišati" (Iz 65,24).

Ovaj nam redak nudi nevjerojatnu sliku ljubavi našega Gospodina za nas. Očito nas tako želi blagosloviti i tako je spreman izvršiti svoju dobrotu u našim životima da čak ne može dočekati da mu kažemo svoje potrebe. On skače i vrši djela milosrđa, milosti i ljubavi prema nama. Njemu je to vrhovno zadovoljstvo.

To je upravo ono što David govori u Psalmu 21: "Gospodine, izlio si blagoslove i dobrotu na mene prije nego sam te čak tražio. I ponudio si mi više nego što sam ikada mogao pojmiti da ću tražiti."

David je govorio o nekom strahovitom djelu koje je Bog izvršio za njega u duhovnom području. Bilo je to nešto što je dalo Davidu pobjedu nad neprijateljima, odgovore na molitvu, pobjedonosnu snagu i neiskazanu radost. A sve to Bog je učinio prije nego je David uopće mogao otići na molitvu da rastereti svoje srce i iznese svoj zahtjev. Kad je na kraju David izlio svoje srce, otkrio je da se Bog već pobrinuo za poraz njegovih neprijatelja. Davidova pobjeda bila je osigurana prije nego se uopće približio bojnom polju.