SAČUVAN ZA SVRHU

David je molio: "Čuvaj me, Bože, jer se tebi utječem" (Ps 16,1). Hebrejska riječ koju David koristi za čuvati u ovom retku ima daleko dublje značenje. Ona u biti kaže: "Stavi oko mene ogradu, zid zaštitnog trnja. Štiti me i čuvaj. Promatraj svaki moj pokret, sve moje dolaske i odlaske."

 

David je u potpunosti vjerovao da Bog čuva pravedne. Pismo kaže da je psalmist na svim svojim putovima primao pomoć i da je bio sačuvan. Ovaj blagoslovljen čovjek izjavljuje: "Ne, ne drijeme i ne spava on, čuvar Izraelov. Jahve je čuvar tvoj, Jahve je zasjen tvoj s desne tvoje! Neće ti sunce nauditi danju ni mjesec noću. Čuvao te Jahve od zla svakoga, čuvao dušu tvoju" (Ps 121,4-7).

 

Ista hebrejska riječ za čuvati pojavljuje se i u tom odlomku. Još jednom psalmist govori o Božjoj božanskoj ogradi, nadnaravnom zidu zaštite. On nas uvjerava: "Bog drži svoje oči na tebi kamo god ideš."

 

Doista, Gospodin je s nama na svim mjestima: na poslu, u crkvi, u kupovini. On je s nama u automobilu, autobusu, tramvaju. I sve to vrijeme, kaže David, Bog nas čuva od zla. Ukratko, naš Bog pokriva svako područje. Obećao je da će onesposobiti svako oružje skovano protiv njegove djece.

 

Bog se iznova i iznova dokazao kao zaštitnik svoga naroda. Međutim, za koju svrhu? Zašto je Gospodin tako usredotočen na to da nas sačuva? Ključ nalazimo u Mojsijevim riječima: "I naredio nam je Jahve da sve ove naredbe vršimo u strahopoštovanju prema Jahvi, Bogu svome, (da nas sačuva)  da bismo uvijek bili sretni i da živimo, kao što je to danas" (Pnz 6,24). Mojsije kaže da im je Bog dao zapovjedi iz jednog razloga: da ih sačuva da budu sretni i da žive. Ali zbog čega? Iz istog razloga zašto Bog želi i nas spasiti i sačuvati.

 

Sjetite se svih putova na kojima je Bog sačuvao svoj izabrani narod Izrael. Zaštitio ih je od deset pošasti u Egiptu. Izbavio ih je iz faraonove vojske kod Crvenog mora. Iscijelio ih je od smrtonosnih ugriza zmija u pustinji. Narod je svojoj djeci i unučadi svjedočio o Božjoj sili očuvanja: "Gospodin nas je izbavio od svih naših neprijatelja. Dao nam je hranu i vodu i sačuvao nam odjeću da se ne istroši. Sačuvao je Izraela u svemu."

 

Ali je li to bilo sve što je trebalo biti Izraelovo svjedočanstvo? Jesu li ti ljudi bili sačuvani i zaštićeni samo da bi na kraju umrli u pustinji? Mojsije je izjavio: "…a nas je odande izveo da nas dovede i dadne nam zemlju koju je zakletvom obećao ocima našim" (Pnz 6,23). Mojsije je govorio Izraelu: "Pogledajte sve čudesne putove na koje vas je Bog izveo iz ropstva. Što mislite, za što je sve to bilo? Zašto mislite da vas je odabrao i obilježio kao posebne od postanka svijeta? Zašto vas je izveo iz ropstva? Zašto vas je blagoslivljao kad ste zaslužili biti odbačeni?"

 

Gospodin vas je sačuvao da vas može odvesti na neko mjesto. On želi postići nešto u vašem životu što će biti iznad svih čuda. Gospodin je sačuvao Izraelce i podigao zid oko njih za neku specifičnu svrhu: da ih dovede na mjesto korisnosti. On ih je vodio u obećanu zemlju, na mjesto njihove sudbine.