PREDAN ŽIVOT

"Predan." Što vam ova riječ govori? U doslovnom značenju predati znači "predati nešto drugome". Ona znači i odreći se nečega što ste dobili. To može uključiti i ono što posjedujete, silu, ciljeve, čak i život.

 

Kršćani danas mnogo slušaju o predanom životu. Ali što to točno znači? Predan život je čin vraćanja Isusu života koji vam je dao. To je odricanje kontrole, prava, sile, vodstva, svega što činite i kažete. To je potpuno predavanje svoga života u njegove ruke da čini kako mu je ugodno.

 

Sam je Isus živio predanim životom: "Ne siđoh s neba da vršim volju svoju, nego volju onoga koji me posla" (Iv 6,38). "Ja ne tražim slave svoje" (Iv 8,50). Krist nikada ništa nije činio po svome. Nije napravio ni korak niti je izgovorio riječ bez upute od svoga Oca. "(Ja) ništa od sebe ne činim, već … govorim ono što me Otac nauči … jer ja uvijek činim što je njemu ugodno" (Iv 8,28-29).

 

Isusovo potpuno predanje Ocu primjer je kako trebamo živjeti. Možda ćete reći: "Isus je bio Bog u tijelu. Njegov život bio je predan prije nego je uopće došao na zemlju." Ali predan život nije nikome nametnut, pa ni Isusu.

 

"Zato me ljubi Otac što ja dajem život svoj, da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne može oduzeti, nego ga ja sam od sebe dajem. Imam vlast dati ga, imam vlast opet ga uzeti" (Iv 10,17-18).

 

Isus nam govori: "Ne griješite! Čin predanja popuno je u mojoj vlasti. Ja odabirem položiti svoj život. Ne činim to jer mi je to netko rekao. Nitko ne oduzima moj život od mene. Moj Otac mi je dao pravo i privilegij da položim svoj život. On mi je dao i izbor da odbijem tu čašu i da izbjegnem križ. Ali ja sam odabrao učiniti to iz ljubavi i potpunog predanja njemu."

 

Naš nebeski Otac svima nam je dao to isto pravo: privilegij da odaberemo predati život. Nitko nije prisiljen predati svoj život Bogu. Naš Gospodin ne prisiljava nas žrtvovati našu volju i vratiti mu svoj život. On nam besplatno nudi obećanu zemlju punu mlijeka, meda i plodova. Ali mi možemo odabrati ne ući u to mjesto punine.

 

Istina je, Krista možemo imati koliko želimo. Koliko odaberemo, toliko duboko možemo ući u njega živeći potpuno prema njegovoj riječi i vodstvu.