SVEĆENSTVO NOVOGA HRAMA

Molim vas, pažljivo pročitajte Ezekiela 44,15-16. Hebrejsko ime Sadok znači "pravo ili pravedno". Ezekiel ovdje govori o čovjeku imenom Sadok koji je služio kao svećenik tijekom Davidove vladavine. Ovaj pravednik nikada se nije kolebao u svojoj vjernosti Davidu ili Gospodinu. Stajao je uz kralja i Riječ Božju u dobra i loša vremena. Sadok je uvijek ostao vjeran Davidu jer je znao da je kralj pomazanik Gospodnji.

S obzirom da je Sadok ostao vjeran kroz sve, predstavlja službu koja se izdvaja po svojoj vjernosti Gospodinu. Doista, Sadok je prvotni primjer istinskog sluge Božjeg – odvojen od ovoga svijeta, zatvoren nasamo s Gospodinom, neprestano primajući riječ iz neba. Takav sluga prepoznaje da je njegov glavni posao molitva: svakodnevno traženje Boga, neprestano komuniciranje s Duhom Svetim i služenje Isusu.

Novi hramski svećenici vjerno stoje pred Gospodinom prije nego stanu pred zajednicu. Oni provode dragocjene sate u nazočnosti Gospodnjoj dok nisu prožeti porukom koja je žigosana na njihove duše. A kad izlaze iz Božje nazočnosti, u stanju su govoriti ravno ljudskim srcima. Njihova poruka prodire tamo dolje gdje žive ovce jer je došla izravno s prijestolja Božjeg.

Gospodin kaže za Sadokovo svećenstvo: "Ti će službenici ući u moje svetište i stajati preda mnom. Oni će se primicati mojem stolu i služiti mi. I čuvat će ono što sam im povjerio. Ja ću ih vjerno voditi i upućivati te im davati svoju riječ za moj narod."

U novom svetištu posljednjeg vremena, Sadokovo svećenstvo zna da je njihovo središnje djelo služenje Gospodinu. Ta služba uključuje svakoga onog tko ljubi Isusa i tko želi hodati u pravednosti. Doista vidimo da "svećenstvo vjernika" odzvanja kroz knjige Novoga zavjeta. Ivan nam kaže: "(On) nas je učinio kraljevstvom svećenika za Boga, svoga Oca" (Otk 1,6). Petar piše: "…dopustite da se od vas samih kao živog kamenja sagradi duhovna kuća, sveto svećenstvo, da prinosi duhovne i Bogu ugodne žrtve po Isusu Kristu" (1 Pt 2,5).

Možda nemate propovjedničke vjerodajnice od nekoga crkvenog tijela. Možda nikada niste studirali teologiju. Možda nikada niste ispropovijedali nijednu propovijed. Ali jednako ste pozvani i određeni da služite u Sadokovom svećenstvu kao i najpoznatiji propovjednik ili evanđelist. I Stari i Novi zavjet vrlo su jasni: svatko od nas treba održavati službu svećenika i vršiti svećeničke dužnosti.

Sad se pitate kako da to činite? Prije svega, služenjem Gospodinu. Prinosite mu žrtve – žrtve slave, službe, obraćanja njemu svim svojim srcem, dušom, umom i snagom. On vas je pozvao da budete dio njegova kraljevskog svećenstva. Zbog toga trebate služiti drugima tek nakon što služite njemu. To znači da se ne smijete svakoga tjedna pokazivati u domu Božjem prazni i suhi nadajući se da će vas neka poruka od propovjednika zapaliti. Ne, morate doći pripremljeni služiti Gospodinu sa srcem slavljenja.