NAŠ POSREDNIK

"Odatle slijedi da može zauvijek spasavati one koji po njemu dolaze k Bogu, jer uvijek živi da posreduje za njih" (Heb 7,25).

Što Pismo misli kad kaže da Isus posreduje za nas? Ja vjerujem da je taj predmet tako dubok, veličanstven i iznad ljudskog shvaćanja da drhtim čak govoriti o tome. Teolozi imaju različite poglede o njegovu značenju.

Kroz molitvu i pouzdanje u vodstvo Duha Svetoga, počinjem shvaćati tek nešto malo o tom nevjerojatnom predmetu. Nedavno sam vrlo jednostavno molio: "Gospodine, kako tvoje posredovanje u nebu utječe na moj život? Tvoja Riječ kaže da se pojavljuješ pred Ocem za mene. Što to znači u mom svakodnevnom hodanju s tobom?"

Riječ posredovanje znači "vruće moliti za drugoga". To govori o osobi koja zauzima vaše mjesto pred drugima da zagovara vaš slučaj. Kad čujete takvu definiciju, zamišljate li Krista kako neprestano vruće moli Boga za vas tražeći milosrđe, oproštenje, milost i blagoslove? Po mom mišljenju, ta slika čini našega nebeskog Oca kao da je čvrsto stisnutih šaka. Ja jednostavno odbijam vjerovati da se milost mora izvlačiti iz našega dobrog Boga. Ako ograničavamo sami sebe na tako usku definiciju posredovanja, nikada nećemo razumjeti dublje duhovno značenje što Krist čini za nas.

Biblija izjavljuje da moj nebeski Otac zna moje potrebe prije nego ih mogu tražiti od njega. I često on ispunjava te potrebe i prije nego molim. Zbog toga, teško mogu prihvatiti da ga njegov vlastiti Sin mora za nešto vruće moliti. Uz to, Pismo kaže da je Otac već povjerio svome Sinu sve: "U njemu stanuje stvarno sva punina božanstva" (Kol 2,9).

Ne tvrdim da znam sve o Kristovom posredovanju za nas. Ali vjerujem da što god naš veliki svećenik čini u svome posredovanju za nas, to je neka vrlo jednostavna stvar. I vjerujem da je posredovanje izravno u vezi s rastom njegova tijela ovdje na zemlji. On radi na snabdijevanju silom i snagom svakog zgloba i svakog dijela.