PRAVEDNIK ĆE ŽIVJETI PO VJERI

"Gle: propada onaj čija duša nije pravedna, a pravednik živi od svoje vjere" (Hab 2,4).
Izraz koji ovdje naglašavam poznat je kršćanima širom svijeta. Stoljećima je "život po vjeri" motivirao svakodnevne odluke vjernika u svakoj generaciji.
"Po vjeri" je jedini način na koji se narod Božji može suočiti s katastrofom ili nevoljom. To je bio jedini način u Habakukovo vrijeme, to je bio jedini način u svakoj starozavjetnoj generaciji i to je jedini način u novozavjetna vremena. Sada, u naše vrijeme, ista fundamentalna istina glasi: "Pravednik će živjeti od svoje vjere."
Međutim, što to znači – živjeti po svojoj vjeri? Božja Riječ nam pokazuje da to znači više od jednostavnog vjerovanja. Živjeti po svojoj vjeri je vidjeti Božju ruku i njegovu svetost u svim katastrofama:
"Jahve se iskaza i sud održa" (Ps 9,16).
"Jahve, ruka je tvoja podignuta, a oni (zli) je ne vide" (Iz 26,11).
DA, BOŽJA RUKA JE U SVEMU
Svijet ne vidi njegovu podignutu ruku koja donosi kažnjavanje. Ali oni koji žive po vjeri spremno priznaju: "Ono što vidimo je ruka Božja na djelu. To se uspostavlja njegova svetost. On drži svoju Riječ."
Ako trebamo živjeti po vjeri, moramo imati strahopoštovanje za Božju silu. I nije moguće ne vidjeti njegovu strahovitu silu na djelu u svijetu danas.