NEMOGUĆA POBJEDA

Jedan je glasnik donio Asi, judejskom kralju, strašnu vijest: na njih je dolazila milijunska vojska! Etiopljani i Libijci udružili su snage i sad je ova ogromna vojska jurila prema Judi, s namjerom da ih uništi.

Upravo onoga dana uoči toga, Asa je pozvao ljude da zahvale Gospodinu za mir i blagoslove koje su uživali jer su ga tražili. Sad čitamo: "Izašao je na njih" (2 Ljet 14,8). Preko noći, Juda je bio u ratu, suočen s milijun neprijateljskih vojnika.

Dakle, što vjeran sluga Božji čini kad se suoči s takvim problemom? Kako reagira? Hoće li paničariti? Hoće li se okrenuti k ruci čovjeka tražeći pomoć ili će sve staviti u ruke Gospodnje, u potpunom pouzdanju?

Što je bila reakcija ovoga pravednog kralja?

"Asa zavapi k Jahvi, Bogu svome: 'O Jahve, tebi je ništa pomoći silnome ili nejakome! Pomozi nam, o Jahve, Bože naš, jer se na te oslanjamo i u tvoje smo ime izišli na ovo mnoštvo! Jahve, ti si Bog naš, ne daj snažnu čovjeku protiv sebe!' Jahve razbi Etiopljane pred Asom i pred Judejcima, te Etiopljani pobjegoše" (2 Ljet 14,10-11).

Recite mi, što ovdje Asina reakcija govori danas nama, Crkvi Isusa Krista? Ovaj pobožan čovjek primio je užasno ružnu vijest. Suočio se s beskrajnom opasnošću za svoj život, a kamoli da iskusi pobjedu.

Ljubljeni, značenje ovoga odlomka je jasno: to nam pokazuje da je pobjeda – nemoguća pobjeda – sačuvana za one koji stavljaju svoje pouzdanje potpuno u Gospodina.