BLAGOSLOVI DOBROTE

Duh Sveti iz nas istjeruje sav strah – strah od pada, strah da ćemo biti odrezani od Boga, da ćemo izgubiti nazočnost Duha Svetoga – usađujući u nas svoju radost. Kao i David, trebamo ići naprijed radujući se jer nas je Bog uvjerio da ćemo pobijediti.

 

Međutim, tako malo kršćana ima tu radost i izvanredno veselje. Mnogi nikada ne upoznaju počinak duše ili mir Kristove nazočnosti. Hodaju okolo kao da su u žalosti i radije se zamišljaju pod palcem Božjega gnjeva nego pod njegovim krilima zaštite. Vide ga kao oštrog nadzornika, uvijek spremnog da ih bičem udari po leđima. I tako žive nesretni, bez nade, više mrtvi nego živi.

 

Ali u očima Božjim, naš problem nije grijeh, nego pouzdanje. Isus je naš problem grijeha riješio na Golgoti jednom zasvagda. On nam ne govori neprestano: "Ovaj si put prešao crtu!" Ne, nikada! Njegov stav prema nama upravo je obrnut. Njegov nas Duh neprestano vabi podsjećajući nas na Očevu dobrotu čak i usred naših neuspjeha.

 

Kad se usredotočimo na naš grijeh, gubimo iz vida ono što Bog najviše želi: "Bez vjere nemoguće mu je ugoditi, jer onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji ga traže" (Heb 11,6). Ovaj redak sve govori. Naš je Bog nagrađivač i tako je željan obasuti nas svojom dobrotom da nas blagoslivlja i prije vremena.

 

To je ono za čim naš nebeski Otac čezne da imamo od njega. On zna kad ćemo se pokajati nad svojim neuspjesima i grijesima. On zna kad dolazi naša skrušenost. Ali ne može dočekati to vrijeme. Zbog toga uskače i kaže: "Želim uvjeriti moje dijete da neće biti osuđeno jer sam mu već oprostio kroz očišćavajuću krv moga Sina."