NEOKALJAN USRED POKVARENOSTI

"Daniel je u srcu odlučio da se neće okaljati kraljevim jelima i vinom s njegova stola, pa zamoli dvoraničkog starješinu da ga poštedi te se ne okalja" (Dn 1,8).

Riječ okaljati ovdje daje tumačenje "oslobođenje kroz odbijanje". Drugim riječima, Daniel je govorio: "Svako kompromitiranje mojih standarda oduzet će mi moju slobodu!" I tako je Daniel odlučio deset dana jesti samo grah i piti vodu. Kad je to rekao dvoraničkom starješini, starješina mu je odgovorio: "Ti ćeš me stajati života! Nakon deset dana izgledat ćeš bolesno. Obrazi će ti upasti i kralj će to sigurno primijetiti. Evo, jedi samo malo mesa. Potrebni su ti proteini. Pij vino i poboljšaj krv. Jedi malo i ovih slatkiša da dobiješ snagu."

Vjerujem da su Daniel i trojica hebrejskih mladića imali nešto drugo na pameti od izbjegavanje svega što je ceremonijalno bilo nečisto. Bili su odvedeni u zarobljeništvo zajedno s tisućama svojih zemljaka. Ono što su vidjeli kad su stigli u Babilon, vjerojatno ih je nevjerojatno šokiralo. Bilo je to tako slobodno društvo, nemoralno i puno proklinjanja da su duhovna osjetila ove četvorice bila napadnuta.

I tako su ova četvorica obvezala rekavši jedan drugome: "Mi se nećemo kompromitirati. I nećemo prihvatiti ove moralne standarde. Bit ćemo odvojeni i disciplinirati se u svome životu vjere!"

Ova četvorica nisu išla propovijedati o svome načinu života drugima. Bila je to strogo stvar između njih i Boga.

Pitam vas, kad ste u krizi, vapite li: "Gospodine, gdje si kad te trebam? Nisi li posvećen tome da me izbaviš?" Ali što ako bi vam Gospodin rekao: "Gdje si ti kad ja trebam glas? U ova grešna vremena ja trebam glasove, čiste posude kroz koje mogu govoriti. Kažeš da želiš da dođem u tvoju krizu, a ostaješ dio pokvarenoga, svjetovnog sustava. Reci mi, jesi li ti posvećen mojim ciljevima?"