POSLJEDNJI ISPIT VJERE

U životu svakog vjernika – pa tako i crkve – dolazi vrijeme kad nas Bog stavlja na posljednji ispit vjere. To je isti ispit s kojim se Izrael suočio na pustinjskoj strani Jordana. Što je taj ispit?

To je gledati u sve opasnosti pred sobom – divovske stvari s kojima se suočavate, visoke zidove nevolja, vlasti i sile koje vas žele uništiti – te se baciti potpuno na Božja obećanja. Ispit je predati se do kraja života povjerenju i pouzdanju u njegovu Riječ. To je predanje vjerovanju da je Bog veći od svih naših problema i neprijatelja.

Naš nebeski Otac ne traži vjeru koja se odrađeno vrijeme bavi jednim problem. On traži vjeru za čitav život, predanje za čitav životni vijek da ćemo mu vjerovati za nemoguće. Takva vjera donosi mir i počinak našoj duši bez obzira kakva je naša situacija. A taj mir imamo jer smo jednom zauvijek riješili: "Moj Bog je veći. On je u stanju izvesti me iz svake nevolje."

Naš Gospodin dobar je i strpljiv, ali neće dopustiti svom narodu da živi u nevjeri. Možda ste iznova i iznova testirani i sad je došlo vrijeme za vas da donesete odluku. Bog želi vjeru koja će podnijeti posljednji ispit, vjeru koja neće dopustiti da vas išta tako uzdrma da izađete iz pouzdanja i povjerenja u njegovu vjernost.

Ovaj predmet vjere okružen je mnogom teologijom. Jednostavno rečeno, ne možemo si je dočarati. Ne možemo si je ni stvoriti ponavljajući: "Vjerujem, stvarno vjerujem ..." Ne, vjera je predanje koje činimo da se pokorimo Boga. Pokornost ili poslušnost pokazuje vjerovanje.

Kad se Izrael suočio s Jerihonom, ljudima je bilo zapovjeđeno da ne kažu ni riječi, nego da jednostavno marširaju. Ti vjernici nisu sami sebi šaptali: "Pomozi mi vjerovati, Gospodine. Tako želim vjerovati." Ne, bili su usredotočeni na jednu stvar koju je Bog od njih tražio: da budu poslušni njegovoj Riječ i da idu naprijed.

To je vjera. To znači postaviti svoje srce da bude poslušno svemu što je zapisano u Riječi Božjoj bez pitanja i površnosti. A znamo da ako su naša srca odlučila biti poslušna, Bog će se potruditi da nam njegova Riječ bude jasna i bez zbrke. Štoviše, ako nam zapovijeda da nešto učinimo, snabdjet će nas silom i snagom da poslušamo: "Nek slabić kaže: 'Junak sam!'" (Joel 4,10). "Ubuduće budite jaki u Gospodinu i njegovoj silnoj moći" (Ef 6,10).