POGANSTVO BRIGE

"Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani" (Mt 6,31-32).

Isus nam govori da je briga za budućnost obitelji, posla, kako ćemo preživjeti, poganski način života. Isus ovdje govori o onima koji nemaju nebeskog Oca. Oni ne poznaju Boga kao što bi on htio biti poznat – kao brižan i dobar Otac u nebu.

"Ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan" (Mt 6,34). U ovim jasnim riječima Isus nam zapovijeda: "Ne predajte se mislima i brigama o tome što bi se moglo ili ne dogoditi sutra. Ništa ne možete promijeniti. Brinući se, ništa ne možete pripomoći. Kad se brinete, činite isto što i pogani." Zatim Isus kaže: "Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost. A to će vam se nadodati" (Mt 6,33). Drugim riječima, morate naprijed ljubeći Isusa. Morate naprijed bacivši sve svoje brige na njega. Morate naprijed odmarajući se u njegovoj vjernosti. Vaš nebeski Otac pobrinut će se da imate sve što vam je za život bitno.

Pitam se jesu li anđeli zbunjeni svim brigama i tjeskobama onih koji tvrde da se pouzdaju u Boga? Za njih mora biti tako ponižavajuće i tako uvredljivo prema Gospodinu kad se brinemo kao da nemamo brižnog Oca u nebu. Kakva zbunjujuća pitanja moraju anđeli postavljati jedni drugima: "Zar nemaju Oca na nebu? Zar ne vjeruju da ih ljubi? Zar im nije rekao da zna sve njihove potrebe? Zar ne vjeruju da će onaj tko hrani ptice i čitavo životinjsko kraljevstvo hraniti i odijevati i njih? Kako se mogu uzrujavati i brinuti ako znaju da on posjeduje svu moć i bogatstvo i da može ispuniti potrebe čitavog stvorenja? Optužuju li svoga nebeskog Oca za zanemarivanje, kao da nije vjeran svojoj Riječi?"

Imate nebeskog Oca. Pouzdajte se u njega!