TRAŽENJE LICA BOŽJEG

U Psalmu 27 David vruće traži Boga u žarkoj molitvi. U 7. retku vapi: "Slušaj, o Jahve, glas moga vapaja, milostiv mi budi, usliši me!" Njegova molitva usredotočena je na jednu želju i jednu ambiciju, na nešto što ga je svega proželo: "Za jedno molim Jahvu, samo to ja tražim" (Ps 27,4).

David svjedoči: "Gospodine, imam jednu molitvu, jedan molbu. To je moj jedini i najvažniji cilj u životu, moja neprestana molitva, jedina stvar koju želim. Tražim to sa svime što je u meni. Taj moj cilj sasvim me prožeo."

Što je bila ta stvar koju je David želio iznad svega ostalog, stvar koju je svim svojim srcem odlučio postići? Sâm nam govori: "...da živim u Domu Jahvinu sve dane života svoga, da uživam milinu Jahvinu i Dom njegov gledam" (Ps 27,4).

Nemojmo misliti da je David bio asketa i da se klonio vanjskoga svijeta. Nije bio ni pustinjak tražeći da se sakrije na nekom osamljenom mjestu. Ne, David je bio vatren čovjek akcije, veliki borac, i bio je okružen mnoštvom koje je pjevalo o njegovoj pobjedi u bitki. Jednako je bio vatren i u svojoj molitvi i pobožnosti, sa srcem koje je čeznulo za Bogom. I Gospodin ga je blagoslovio s mnogim željama njegova srca.

Doista, David je okusio sve što jedan čovjek u životu može okusiti. Upoznao je bogatstvo, silu i vlast. Primio je poštovanje, slavu i laskanje ljudi. Bog mu je dao Jeruzalem kao glavni grad njegova kraljevstva i bio je okružen odanim ljudima koji su za njega bili voljni umrijeti.

Ali iznad svega, David je bio štovatelj Boga. Bio je čovjek koji je slavio i zahvaljivao Bogu za sve njegove blagoslove te je svjedočio: "Gospodin me svakodnevno blagoslivlja."

Zapravo je govorio: "Postoji jedan način života koji sada tražim – mirno mjesto u Gospodinu za kojim žudi moja duša. Želim neprekidnu duhovnu prisnost s mojim Bogom." To je ono što je mislio kad je molio: "...da živim u Domu Jahvinu sve dane života svoga, da uživam milinu Jahvinu i Dom njegov gledam" (Ps 27,4).