ZAVRŠITELJ NAŠE VJERE by Gary Wilkerson

"… začetnik i završitelj vjere, Isus" (Heb 12,2). Mnoge su stvari kojih se iskreno nadam, ali neke nisu začete od Boga. Primjerice, svim svojim srcem nadam se da će naša crkva u Coloradu Springsu vidjeti kako u dolazećim desetljećima desetine tisuće dolaze Kristu. Bog mi to nije obećao, ali ja se još uvijek nadam i molim da izgubljene uvede u svoj dragi zagrljaj.

Svi trebamo biti pažljivi kad uzimamo naše nade i pretvaramo ih u obećanja. Da je nešto obećanje od Boga, možemo biti uvjereni kad je to potvrđeno kroz Pismo i molitvu, a ponekad i druge kršćane.

Mi možemo čuti glas naših vlastitih ambicija i želja te to pogrešno uzeti kao glas Božji. Možemo se nadati određenim stvarima, uključujući dobrim stvarima, međutim, kao što Jakov piše, Bog nam neće ispuniti te molbe jer su rođene iz naših vlastitih borbi i od tijela.

Umjesto toga, Bog završava našu vjeru sklanjajući te stvari. Govoreći kao čovjek srednjih godina, tako sam sretan da Gospodin to čini. Mnoge su stvari koje sam htio u svojim tridesetima za koje sam sretan da mi ih nikada nije dao. U svom milosrđu Bog je vidio što mi je potrebno i nije dopustio stvari koje sam želio. Završavanjem naše vjere, želje koje je započeo – one stvari koje su rođene od njega, a ne od nas samih – počinju se podizati u našem srcu.

"Vjera je jamstvo za ono čemu se nadamo" (Heb 11,1). Dok Bog pročišćava našu vjeru i gradi naše pouzdanje te rastemo u moći rasuđivanja govoreći: "O da, ovo je riječ od Gospodina, a ona druga nije. On mi potvrđuje svoje obećanje – kroz Pismo, molitvu i svjedočanstvo braće i sestara." Vjera započinje razbistravati stvari u nama, tako da, kao što Hebrejima 11,1 kaže, "imamo dokaz za one stvarnosti kojih ne vidimo".

Takva vrsta vjere završena je u onima koji se nalaze u Dvorani vjere (vidi Heb 11). Prema tom poglavlju, Bog je pohvalio Abela ne zbog njegove vrijedne žrtve, nego zbog njegove vjere. Noa nije bio pohvaljen jer je bio propovjednik pravednosti, nego zbog svoje vjere. Isto tako, Mojsije nije bio pohvaljen jer je bio neustrašiv izbavitelj, nego zbog svoje vjere.