TAJNE GOSPODNJE

Matej nam kaže da je Isus govorio mnoštvu u usporedbama: "Sve je to Isus govorio narodu u usporedbama i ništa mu nije rekao bez usporedaba, da se ispuni proročka riječ: 'U usporedbama ću progovoriti: otkrit ću sakriveno od postanka svijeta'" (Mt 13,34-35).

Za mnoge kršćane usporedbe se danas čine vrlo jednostavnima. Međutim, prema Kristu, svaka usporedba sadržava nevjerojatnu tajnu. U svakoj usporedbi koju je Isus ispričao skrivena je tajna kraljevstva. A tu istinu otkrivaju jedino oni koji je marljivo traže.

Mnogi vjernici letimice prelaze preko usporedaba. Misle da vide jasnu lekciju i brzo idu dalje. Ili propuštaju značenje usporedbe kao da se ne odnosi na njih.

Biblija jasno izjavljuje da postoje tajne Gospodnje: "Njegova tajna je s pravednicima" (Izr 3,32). Te tajne bile su nepoznate od postanka svijeta, ali nam Matej govori da su zakopane u Isusovim usporedbama. Te skrivene istine imaju snagu da doista oslobode kršćane. Ali malo je onih koji su voljni platiti visoku cijenu da ih otkriju.

Pogledajte sa mnom jednu od Gospodnjih usporedaba.

"Nadalje: s kraljevstvom je nebeskim kao s trgovcem koji traži skupocjeno biserje i kad se namjeri na dragocjen biser, ode da proda sve što ima i kupi ga" (Mt 13,45-46). Tko je trgovac u ovoj usporedbi? Grčki korijen ovdje ga tumači kao putujućeg trgovca na veliko. Ovaj trgovac bio je osoba koja je isprobavala, kušala. Drugim riječima, zarađivao je od procjenjivanja kvalitete i vrijednosti skupocjenih bisera.

Znamo da je Isus biser velike vrijednosti koji je taj trgovac našao. On je vrlo skupocjen, od velike vrijednosti, jer je trgovac prodao sve što je imao da bi ga stekao. Vjerujem da značenje bisera nalazimo u Božjim vječnim naumima. Očito je da je biser pripadao Ocu. On je posjedovao Krista kao što i svaki drugi otac posjeduje svoga vlastitog sina. Doista, Isus je ono najvrjednije i najskupocjenije što Otac ima. Samo jedna stvar navela bi Oca da dâ taj neprocjenjiv biser. Učinio je to iz ljubavi.

Krist je škrinja s blagom u polju. U njemu sam našao sve što mi je ikada bilo potrebno. Više ne pokušavam naći smisao u službi. Više ne tražim ispunjenje u obitelji ili prijateljima. Više nemam potrebe da gradim nešto za Boga, da budem uspješan ili da se osjećam korisnim. Više se ne nosim s mnoštvom niti pokušavam nešto dokazati. Više ne tražim načine kako da ugodim ljudima. Više ne pokušavam osmisliti svoj vlastiti izlaz iz poteškoća.

Našao sam što sam tražio. Moje blago, moj biser, je Krist. A sve što Vlasnik od mene traži jest: "Davide, ljubim te. Dopusti da te posvojim. Već sam potpisao papire vlastitom krvi moga Sina. Sad si subaštinik s njim svega što posjedujem."

Kakva razmjena! Predao sam svoje prljave krpe samopravednosti i dobrih djela. Odbacio sam svoje istrošene cipele od borbe. Ostavio sam iza sebe besane noći na ulici sumnje i straha. A za uzvrat, usvojio me kralj. To je ono što se događa kad tražite biser, blago, i nađete ga. Isus vam nudi sve ono što on jest. On vam donosi radost, mir, svrhu, svetost. I on postaje vaše sve – vaše hodanje, spavanje, jutro, popodne i večer.