GOSPODIN NAŠ MIR

Veliku zaštitu protiv napada neprijatelja daje spoznaja i vjera u Božji karakter kao što je otkriven u njegovim imenima. Bog je objavio kroz Hošeu: "Moj narod gine: nema znanja" (Hoš 4,6). Snažno je ono što to govori. Bog nam govori da nam prisna spoznaja o njegovoj naravi i karakteru, kao što su otkriveni kroz njegova imena, daje snažan štit protiv sotonskih laži.

To nas dovodi do još jednog imena našeg Gospodina, Jahve Šalom. Ovo ime nalazimo spomenuto u knjizi Sudaca. Ovdje se Gospodin otkriva Gideonu u liku anđela (vidi Suci 6,22-24). Što to ime, Jahve Šalom, točno znači? Kao imenica, hebrejska riječ šalom znači "cjelovitost, zdravlje, dobrobit". To govori o čitavosti, o skladu između Boga i čovjeka, o zdravim odnosima. To isto tako govori o stanju opuštenosti – ne nespokojstvu, nego miru iznutra i izvana, o duhovnom i emocionalnom počinku . Ukratko, šalom označava cjelovitost u životu ili poslu. A kao glagol, šalom znači završiti ili okončati, ili stvarati mir.

Još sam jednom primoran pitati: "Što to određeno ime Božje ima danas sa mnom i Crkvom?"

Šalom se ne može zaraditi. Nikada nećemo primiti Gospodnji šalom dok ne shvatimo: "Ovo je ozbiljan posao. Imam posla sa svevišnjim Bogom, stvoriteljem i održavateljem svemira. Kako ga mogu uzimati zdravo za gotovo? Zašto još uvijek iskušavam njegovu milost živeći s ovom požudom kao da je on gluh i slijep na moja tajna djela?" Drhtiš li od Riječi Božje? Jesi li spreman poslušati sve što kaže? Ako je tako, primit ćeš otkrivenje Jahve Šaloma. Osobno će doći k tebi kao "Gospodin, tvoj mir", ispunjavajući tvoj duh nadnaravnom snagom protiv svakog neprijatelja. Tu vrstu mira ne možeš zaraditi; on je dar od Boga.