RADUJTE SE U GOSPODINU

"Radujte se uvijek u Gospodinu! Da ponovim: radujte se" (Fil 4,4). To su Pavlove završne riječi Filipljanima. Govorim im je: "Ja sam u zatvoru, ali ovi lanci su blagoslov. Sretan sam zbog ove boli." Uvjeren sam da je Pavao svakodnevno molio za svoje oslobođenje i da je povremeno vapio za snagu kako bi sve mogao podnijeti. Čak je i Isus u svom času kušnje i boli vapio Ocu: "Zašto si me ostavio?" Naš prvi poriv u nevoljama je da vapimo: "Zašto?" Ali Gospodin je strpljiv s tim vapajem.

No Bog se pobrinuo da i naši "što ako" i "zašto" mogu biti odgovoreni njegovom Riječi. Pavao piše: "... (ja) sam postavljen za obranu Radosne vijesti ... Krist se propovijeda. I tome se radujem a i radovat ću se" (Fil 1,16.18). Drugim riječima, on nam govori: "Odlučio sam da se Riječ Božja potvrđuje mojim odgovorom na ovu nevolju. Odlučio sam da neću obeščastiti evanđelje niti ga učiniti slabim.

Zapravo, Krist se propovijeda mojim mirnim izrazom lica, mojim počinkom usred svega ovoga. Svatko tko me vidi zna da me evanđelje koje propovijedam vodi kroz ovo teško razdoblje. To potvrđuje da Gospodin može provesti svakoga kroz svaku situaciju, kroz oganj ili vodu, i da će se njegovo evanđelje propovijedati kroz to iskustvo."

Evo poruke koju sam čuo kroz Pavla i Abrahama: Ništa veliko ne moramo činiti za Gospodina. Samo se moramo pouzdavati u njega. Naša uloga je da svoj život stavimo u ruke Božje i da vjerujemo da će se on za nas brinuti. Ako to učinimo, evanđelje će se propovijedati bez obzira na našu situaciju. Krist će se objaviti u nama pogotovo u našim teškim situacijama.

Sam, starješina u našoj crkvi, jednom mi je rekao: "Pastore Davide, način na koji reagirate u svojim teškim razdobljima meni je svjedočanstvo." Ono što Sam nije znao jest da je i njegov život propovijed meni. On živi s kroničnom boli koja mu ne dozvoljava spavati više od svega nekoliko sati. Usprkos njegovoj neprestanoj jakoj boli, njegova odanost Gospodinu svjedočanstvo je svima nama. Njegov život propovijeda Krista jednako snažno kao i bilo koja Pavlova propovijed.

Dakle, propovijeda li se Krist u vašoj sadašnjoj kušnji? Vidi li vaša obitelj da evanđelje radi u vama? Ili vidi samo paniku, očaj i ispitivanje Božje vjernosti? Kako odgovarate na svoju tugu i bol?