ZAŠTO SVIJET MRZI CRKVU?

Pravi kršćanin je dobar, miroljubiv, opraštajući i brižan. Oni koji su poslušni Isusovim riječima požrtvovni su, krotki i dobri.

Uobičajena mudrost govori da nije prirodno mrziti one koji vas ljube, blagoslivljaju i mole za vas. Naprotiv, ljudi mrze one koji ih zlostavljaju, pljačkaju, proklinju. Zašto su onda kršćani tako omrznuti?

Isus kaže: "Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije vas … Ako su mene progonili, i vas će progoniti" (Iv 15,18.20). Zašto je to tako?

Crkva je omrznuta zbog njezina poslanja, koje je daleko više nego da se samo izgubljenim ljudima govori: "Isus vas ljubi."

Možda ćete zastati od iznenađenja kad vas podsjetim na ono što je naše poslanje. Jednostavno rečeno, naše poslanje kao kršćana je oduzeti bezbožnima ono što im je najdragocjenije: samopravednost.

Svjetovnoj osobi najdragocjenija stvar je njezina samopravednost. Razmislite o tome: ona čitav svoj život provodi stvarajući dobro mišljenje o sebi. Svojim dobrim djelima gradi idola. Hvali se da je uistinu dobra u srcu i dobra drugima. Sigurna je da je dovoljno dobra za nebo i predobra za pakao.

Takav bezbožan čovjek godinama utišava svoju savjest i žigoše je. Naučio je utišati svaki glas osvjedočenja koji mu dolazi. Uživa u lažnom miru i postao je tako obmanut da zapravo vjeruje kako mu se Bog divi!

Ali upravo kad gasi glas svoje savjesti, dolazite mu vi – kršćanin. I istina koju mu donosite govori mu glasnije od njegove mrtve savjesti: "Ako se nanovo ne rodiš, ne možeš ući u kraljevstvo nebesko."

Iznenada ste umu tog čovjeka prijetnja. Vi ste onaj koji ga želi lišiti njegova uvjerenja da je sve dobro s njegovom dušom. Sve to vrijeme mislio je da je dobro, ali sad mu vi govorite da su sva njegova dobra djela prljave krpe.

Kažem vam, taj vas čovjek ne gleda kao nekoga tko mu donosi Radosnu vijest. Ne, u njegovim očima vi ste mučitelj, netko tko je naišao da mu noću oduzme miran san.