petak, siječnja 30, 2009

SVJEDOČANSTVO DUHA!

"Duh je onaj koji ovo svjedoči, jer je Duh istina" (1 Iv 5,6).

Postoje trenuci kad mi unutarnje svjedočanstvo Duha Svetoga ne dopušta šutjeti. Duh se podiže u meni i moram govoriti.

Duh Sveti boravi u nama da nam otkrije što je istina, a što laž. On govori tihim glasom duboko u srcu. Mnogi od naših svetih praočeva vjerovali su u ovo djelovanje Duha u vjernicima. I mnogo su propovijedali o tom svjedočanstvu. Ali ja ovu istinu više ne čujem propovijedati. Zapravo, o svjedočanstvu Duha u većini se crkava više ne čuje!

Vjernicima je potrebno svjedočanstvo Duha kao nikada ranije. I sve ćemo više to trebati kako se primiče Dan Gospodnji! Sotona je drsko došao kao anđeo svjetla da prevari, ako je moguće, i same izabrane Božje. Njegova će pokvarena zavođenja bujati: lažne nauke, lažni učitelji, lažna evanđelja.

Unutarnje svjedočanstvo Duha djeluje na "principu mira". Mir Božji je najveća star koju možete imati. A kad je vaš mir uznemiren, možete biti sigurni da vam govori Duh Sveti! Kad je uznemirenost u vašem duhu – drhtanje i nemir duboko u vama – Bog vam govori da je nešto lažno. Osjećat ćete njegovu zbunjenost – žalost i ljutnju!

"I neka u vašim srcima vlada mir Kristov" (Kol 3,15). Svaki skriven, nepokajan grijeh otet će vjerniku njegov dragocjeni mir! Njegovo srce mučit će krivnja, osuda i strah i Duh će mu govoriti samo tri riječi: "Pokaj se! Bježi!"

Da, Duh će vam govoriti da vas ispravi; bavit će se vama u vezi s grijehom, pravednošću i sudom. Ali kad vam treba dati vodstvo, to je tihi glasić koji vam govori što da radite i kamo da idete. On ne djeluje u nečistoj posudi!

Ako ustrajete u grijehu – ako ga ne priznate i ne pozabavite se s njim – vaše srce hranit će vas postojanim dotokom laži. Čut ćete učenja koja će vas tješiti u vašem grijehu te ćete misliti: "Moj grijeh ne može biti tako loš. Ne osjećam osvjedočenje." Ali bit ćete potpuno odvedeni u zabludu.

Izaija govori o ljudima koji su dolazili tvrdeći da žele istinski savjet Božji. Govorili su: "Neka pohiti, neka poteče s djelom svojim da bismo ga vidjeli, neka se približi i završi naum Sveca Izraelova da bismo znali" (Iz 5,19).

Ali ti ljudi bili su prevareni u svojim srcima i na kraju su krivo protumačili sav savjet. Grijeh je iskrivio njihov sud! Kao rezultat toga, nisu bili u stanju razabrati zlo. Stvari koje su bile svete i čiste, nazivali su nepravednima. Izaija je rekao za njih: "Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom, koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim" (Iz 5,10).