S NJIMA JE BOG

"Kad vide Petrovu i Ivanovu neustrašivost i saznadu da su neuki i priprosti ljudi, počnu se diviti. Prepoznali su u njima Isusove pratioce" (Dj 4,13).

U Djelima 4 vidimo da dok su Petar i Ivan stajali čekajući da se najavi suđenje, čovjek koji je upravo bio iscijeljen stajao je s njima. Tamo je, u tijelu i krvi, stajao živ dokaz da su Petar i Ivan bili s Isusom. Dok su vođe sinagoge "promatrali ozdravljenika kako stoj s njima … nisu im mogli ništa odgovoriti" (Dj 4,14.13).

Što su Petar i Ivan učinili kad su bili pušteni? "…vrate se k svojima te im saopće sve što su im rekli glavari svećenički i starješine" (Dj 4,23). Sveti u Jeruzalemu radovali su se s ovom dvojicom učenika. Zatim su molili: "Gospodine, pogledaj na njihove prijetnje pa slugama svojim daj da posve neustrašivo navješćuju riječ tvoju. Pruži ruku da se po imenu tvoga svetog Sluge Isusa događaju ozdravljenja i čudesni znaci" (Dj 4,29-30). Molili su: "Bože, hvala ti za neustrašivost koju si dao našoj braći. Ali znamo da je ovo samo početak. Molimo te, sačuvaj nas jednako neustrašivim, da govorimo sa svetom sigurnošću. I pruži vidljiv dokaz da si s nama."

Nema sumnje, Petar i Ivan vidjeli su osupnutost na licu visokog svećenika kad je shvatio da su bili s Isusom. Petar je vjerojatno namignuo Ivanu i rekao: "Kad bi samo znali! Misle da smo bili s Isusom prije nekoliko tjednima, a ne znaju da smo s uskrslim Gospodarom i sve otada. Bili smo s njim i u gornjoj sobi. A s njim smo bili i jutros u ćeliji dok smo molili. A i čim odemo odavde, ponovno ćemo se s njim sresti."

To se događa s muškarcima i ženama koji provode vrijeme s Isusom. Kad odu odande gdje su provodili vrijeme s njim, on je s njima kamo god idu.