MIO SAM BOGU!

Duh Sveti dao je Davidu otkrivenje koje je ključ svega izbavljenja. On je bio u stanju reći: "Razlog zašto me Bog izbavio od svih mojih neprijatelja – od svih mojih žalosti i sila pakla – jest što sam mu dragocjen. Mio sam Bogu!" "Na polje prostrano izvede me, spasi me, jer sam mu mio" (Ps 18,20). Trebate li izbavljenje? Od požude, nevolje ili kušnje? Od problema koji je duševan, duhovan, emocionalan ili fizički? Ključ za vašu pobjedu u tom je retku. Mili ste Bogu. Dragocjeni ste mu!

U Pjesmi nad pjesmama Gospodin kaže za svoju zaručnicu: "Kako si lijepa i kako si ljupka, o najdraža, među milinama" (Pnp 7,7). Tri hebrejske riječi u ovom retku istoznačnice su: lijepa, ljupka i najdraža. Te riječi opisuju Isusove misli o njegovoj zaručnici dok je gleda. Gleda je i kaže: "Kako si krasna, lijepa i ugodna. Dragocjena si mi, o ljubavi." Zauzvrat, zaručnica se hvališe: "Ja pripadam dragome svome, i on je željan mene" (Pnp 7,11). Ovo znači: "On s radošću trči za mnom. Lovi me jer sam mu dragocjena." Te iste misli nalaze se kroz čitave Psalme: "Mili su Jahvi oni koji se njega boje, koji se uzdaju u dobrotu njegovu" (Ps 147,11). "Jahve uživa u narodu svom, spasenjem ukrašava ponizne" (Ps 149,4).

Mogu vas pokušati uvjeriti da se Bog raduje u vama govoreći vam: "Dragocjeni ste Gospodinu." Međutim, možete pomisliti: "To je lijepo, ali to je samo lijepa misao." Ne, ova istina je više od lijepe misli. Ona je sâm ključ vašega izbavljenja iz svake bitke koja bjesni u vašoj duši. To je tajna ulaska u počinak koji vam je Bog obećao. Dokle god to ne prihvatite – dok to ne postane temelj istine u vašem srcu – nećete biti u stanju odolijevati kušnjama života.

Izaija je imao otkrivenje o Božjoj velikoj radosti u nama. Prorokovao je: "Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj! Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke; neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće" (Iz 43,1-2).

Izaija nije govorio o doslovnoj bujici ili vatri. Govorio je o onome kroz što ljudi prolaze duhovno i duševno. Izrael je u to vrijeme bio u ropstvu; njihova voda bile su kušnje, njihova vatra iskušenja, njihove rijeke testiranja. Sve to bili su sotonini pokušaji da uništi i svlada narod Božji. Izaijine riječi bile su Izraelu poruka čistog milosrđa. Narod je bio u ropstvu zbog svoje vlastite gluposti i ludosti. Ali Bog im je poslao proroka slomljena srca koji im je rekao: "Bog želi da vam kažem da pripadate njemu."

Upravo sada možete biti usred svojih vlastitih vrtložnih voda. Možda mislite da ste svladani nevoljom ili iskušenjem koji vam prijete da će vas proždrijeti. Iz tih biblijskih primjera morate razumjeti da Gospodin uvijek ne smiruje vode. On uvijek ne sprečava vode da dođu i ne gasi uvijek vatru. Međutim, obećava ovo: "Ja ću proći s tobom kroz sve to. Ova kušnja ili ova situacija neće te uništiti. Neće te proždrijeti. Nastavi hodati. Izaći ćeš na drugoj strani sa mnom pored sebe!"