DUH SVETI SE PRIMA PO VJERI!

"Htio bih od vas doznati samo ovo: jeste li primili Duha vršenjem zakona ili prihvaćanjem vjere?" (Gal 3,2). Sveti, ova poruka trebala bi rasplamsati vašu vjeru i po vjeri biste trebali dohvatiti ovo veliko Božje obećanje! "Ali neka ište s vjerom, bez ikakva sumnjanja, jer je onaj koji sumnja sličan morskom valovlju koje vjetar podiže i tamo-amo goni! Takav čovjek neka ne misli da će što primiti od Gospodina" (Jak 1,6-7).

Jeste li tražili Boga taj veliki dar? Tražite li Duha Svetoga? Kucate li neprestano? "Dakle, ako vi, premda ste zli, možete davati svojoj djeci dobre darove, koliko će više Otac nebeski dati Duha Svetoga onima koji ga mole!" (Lk 11,13).

Jednostavno tražite i primit ćete! Tražite svoga nebeskog Oca za krštenje u Duhu Svetom i on će vam ga dati!

Suočavamo se s bijesnim đavlom, odriješenim u našem svijetu. On pušta na slobodu sve snage pod svojim zapovjedništvom te se legije zlih sila ukopavaju za posljednji sukob s nebom. Ali sotona se ne može dići na pravedno, Duhom Svetim ispunjeno dijete Božje koje hoda u vjeri i poslušnosti. Pokažite mi vjernika istinski ispunjena Duhom Svetim i ja ću vam pokazati čovjeka koji tjera legije pakla u bijeg.

Bože, pošalji Duha Svetoga! Neka padne na nas! Krsti nas silno! I pošalji nas protiv sotonskih utvrda s nekompromitiranom vjerom koja će u ovo naše vrijeme odoljeti!

Apostol Pavao je rekao: "Živite po Duhu pa sigurno nećete udovoljavati požudi tijela" (Gal 5,16). Isto tako, rekao je: "Ako imamo život po Duhu, slijedimo Duha!" (Gal 5,25).

Kao kršćani, čuli smo ovu frazu u našem životu: "Hodajte po Duhu." Mnogi vjernici mi kažu da hodaju po Duhu, ali ne mogu mi reći što to uistinu znači. Dopustite mi da vas sad pitam: Hodate li i živite po Duhu? I što to za vas znači?

Vjerujem da se "život po Duhu" može definirati u jednoj rečenici: Život po Duhu (ili hodanje) jednostavno znači dopuštati Duhu Svetom da čini u nama ono za što ga je Bog poslao.

Vjerujem da mu ne možete dopustiti činiti to djelo dok ne razumijete zašto ga je Bog poslao.

Duh Sveti nam je poslan od Oca da izvrši jedan (i to samo jedan) vječni naum. Ako ne razumijemo njegovo poslanje i djelo u nama, učinit ćemo jednu od dvije pogreške: prvo, pomirit ćemo se s malim dijelom njegova djela – kao što je nekoliko duhovnih darova – pogrešno misleći da je to sve što se od njega može primiti, te promašiti veliko djelo njegova vječnog nauma u našim životima. Ili drugo, ugasit ćemo Duha u sebi i potpuno ga zanemariti vjerujući da je on tajanstven i da je njegova nazočnost nešto što moramo uzeti po vjeri, nikada je ne razumijevajući.

Duh Sveti je došao da boravi u vama i meni i da nas zapečati, posveti, osnaži i pripremi; on je poslan u naš svijet da pripremi zaručnicu za vjenčanje s Kristom!

Starozavjetna slika tog odnosa između vjernika i Duha Svetoga nalazi se u Postanku 24. Abraham je poslao svoga najstarijeg slugu Eliezera da pronađe ženu za njegova sina Izaka. Eliezerovo ime znači "silni, božanski pomagač", što je slika Duha Svetoga. I kao što je sigurno da se taj silni pomagač vratio s Rebekom da je predstavi kao nevjestu Izaku, isto tako Duh Sveti neće podbaciti dovesti zaručnicu za našega Gospodina Isusa Krista.

Bog je Izaku za zaručnicu odabrao Rebeku – i Gospodin je vodio Eliezera ravno do nje. Čitavo poslanje i cilj toga sluge bili su usredotočeni na jednu stvari: dovesti Rebeku k Izaku – navesti je da ostavi sve što ima i da se ispuni ljubavlju za Izaka te uda za njega. Rebekini roditelji rekli su Eliezeru: "Od Jahve to dolazi … uzmi je pa idi, neka bude ženom sinu tvoga gospodara" (Post 24,50-51).

A tako je to i s vama i sa mnom! Bog nas je odabrao da budemo njegova zaručnica. Naše spasenje – to što smo odabrani za Krista – učinio je Gospodin. On je poslao Duha Svetoga da nas dovede k Isusu, a ako se pouzdamo u njega, Duh će nas sigurne dovesti kući kao Kristovu vječnu zaručnicu!