Tajna klijet

"A ti kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata te se pomoli Ocu svom u tajnosti, pa će ti platiti Otac tvoj, koji vidi u tajnosti" (Mt 6,6).

U prošlosti sam mislio da zbog zahtjeva života "tajnu klijet molitve" možemo imati bilo gdje: u automobilu, na autobusu, tijekom stanke na poslu... U nekom smislu to je istina. Ali postoji i više. Grčka riječ za "sobu" u ovom retku znači "privatna soba, tajno mjesto". Ovo je bilo jasno Isusom slušateljima jer su kuće u njihovoj kulturi imale unutrašnju sobu koja je služila kao neka vrsta ostave. Isusova zapovijed bila je da čovjek uđe u tu tajnu klijet i za sobom zatvori vrata. Tamo ćeš ući u takvu molitvu koju ne možeš imati u crkvi ili s molitvenim partnerom.

Isus je postavio primjer za to jer je i sam odlazio na tajna mjesta da moli. Iznova i iznova Pismo nam govori da je "otišao nasamo" da provede vrijeme u molitvi. Nitko nije imao tako zaposlen život kao on s obzirom da je neprestano bio pod pritiskom potreba onih oko sebe, a tako je malo vremena imao za sebe. Međutim, rečeno nam je: "Rano ujutro, dok je još bio mrak, ustade, iziđe te ode na samotno mjesto, i tu je molio" (Mk 1,35). "Kad otpusti narod, uspe se na goru, u samoću, da se moli. Još je i uvečer ondje bio sam" (Mt 14,23).

Svi mi imamo opravdanja zašto ne molimo u tajnoj klijeti, sami na nekom posebnom mjestu. Kažemo da nemamo takvo tajno mjesto ili da nemamo vremena za to. Thomas Manton, pobožan puritanski pisac, kaže ovo: "Kažemo da nemamo vremena za tajnu molitvu. Međutim, imamo vremena za sve ostalo: vrijeme za jelo, za piće i za djecu, ali nemamo vremena za ono što održava sve to. Kažemo da nemamo tajnog mjesta, ali Isus je našao goru, Petar krov kuće, proroci pustinju. Ako nekoga volite, naći ćete mjesto da budete sami."

Vidite li kako je važno da vam je srce tako postavljeno da molite na tajnom mjestu? Ne radi se tu o legalizmu ili ropstvu, nego o ljubavi. Radi se o Božjoj dobroti prema nama. On vidi što je pred nama i zna da su nam potrebna ogromna sredstva, svakodnevno njihovo "dolijevanje". A sve to nalazimo na tajnom mjestu s njim.