SNAGA OPRAŠTANJA

"Ako ljubite one koji vas ljube, kakvu ćete plaću imati? Zar i carinici ne čine to isto?" (Mt 5,46).

Opraštanje nije samo jednokratan čin, već stil života, s namjerom da nas uvede u vječni blagoslov u Kristu. "A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje, blagoslivljajte one koji vas proklinju, činite dobro onima koji vas mrze i molite za one koji vas zlostavljaju i koji vas progone, kako biste postali sinovima Oca svojega koji je na nebesima" (Mt 5,44-45).

Prema Isusu, opraštanje nije stvar odabira kome ćemo oprostiti. Ne možemo reći: "Toliko si me povrijedio da ti ne mogu oprostiti." Krist nam kaže: "Ako ljubite one koji vas ljube, kakvu ćete plaću imati? Zar i carinici ne čine to isto?" (Mt 5,46).

Nije važno prema kome imamo zamjerku. Ako je zadržimo, ona će nas odvesti u gorčini koja će zatrovati svaki vid našega života. Neopraštanje donosi duhovnu sušu, slabost i gubitak vjere, i ne utječući samo na nas, nego na sve u našem krugu.

Preko pedeset godina moje službe, vidio sam strašno pustošenje u životima onih koji su zadržali neopraštanje. Međutim, vidio sam i slavnu silu duha opraštanja. Opraštanje mijenja živote i čini da se otvaraju prozori neba. Ono do vrha ispunjava našu čašu duhovnim blagoslovom s obiljem mira, radosti i odmora u Duhu Svetom. Isusovo učenje o tom predmetu vrlo je specifično i ako želite napredovati u tom divnom području blagoslova, obratite pozornost i prigrlite njegove riječi.

"Ako vi oprostite ljudima njihove pogreške, oprostit će i vama vaš Otac nebeski. Ako li vi ne oprostite ljudima njihovim pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših" (Mt 6,14-15).

Ne griješimo: Bog se ovdje s nama ne cjenka. On ne govori: "Zato što ste vi oprostili drugima, ja ću oprostiti vama." Nikada ne možemo zaraditi Božje oproštenje. Jedino prolivena Kristova krv stiče oproštenje grijeha.

Naprotiv, Krist govori: "Potpuno priznanje grijeha zahtijeva da oprostite drugima. Ako zadržite ikakvo neopraštanje, niste priznali sve svoje grijehe. Istinsko pokajanje znači priznanje i ostavljanje svake zamjerke, razapinjanje svakog traga gorčine prema drugima. Sve manje od toga nije pokajanje.

Ono ide rukom pod ruku s njegovim blaženstvima: "Blago milosrdnima jer će postići milosrđe" (Mt 5,7). Evo što on misli: Oprostite drugima da biste mogli ući u blagoslov i radost posinjenja. Tad Bog može izliti na vas dokaze svoje ljubavi. Kad oprostite, otkrivate Očevu narav svijetu.